Mlado broćansko vino blagoslovljeno na „Kušanju mladog vina“

U Gradnićima je sinoć održan sadržajan kulturni program u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Čitluk. Čitlučki ogranak program je pripremio kako bi na dostojan način završio ovogodišnju manifestaciju Dani Matice hrvatske u Brotnju te kako bi na svečan način dobitnicima uručio Zlatnu povelju i Srebrne povelje Matice hrvatske. Kako tradicija nalaže, odmah po završetku Dana Matice hrvatske u Brotnju održano je i Kušanje mladog vina, manifestacija koja je ovaj put održana u najstarijem broćanskom vinskom podrumu.

Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, na početku sinoćnjeg program pozdravio je sve kolege iz hercegovačkih ogranaka Matice hrvatske, ogranaka iz Republike Hrvatske, ogranaka iz rurske regije, uzvanike i sve ljubitelje kulture i tradicije. Također, Stojić je nazočne podsjetio kako je OMH Čitluk na nedavno održanoj Glavnoj skupštini Matice hrvatske za svoju nakladničku djelatnost nagrađen Zlatnom i Srebrnom poveljom, koje su dobitnicima i uručena na sinoćnjoj svečanosti.

Tako je Juri Rupčiću, glavnom uredniku monografije „Hardomilje – prošlost – ljudi – običaji“ uručena Zlatna povelja, dok su Srebrne povelje uručene Juri Belji i Tihomiru Prusini, autorima monografije „Vinogradarstvo i vinarstvo Brotnja“ te Predragu Smoljanu, predsjedniku Općinskog vijeća Čitluk, jer je Općina Čitluk bila sunakladnik monografije o broćanskom vinogradarstvu i vinarstvu, koja je premijerno predstavljena na ovogodišnjim Danima berbe grožđa.

Ogranak Matice hrvatske Čitluk u svom plodonosnom radu gaji dobre odnose i suradnju s ostalim ograncima pa su tako sinoć u Gradnićima nazočne sa svojom djelatnošću, projektima i izdanjima upoznali predstavnici Ogranka Matice hrvatske iz Šibenika, a priliku za kratko predstavljanje dobili su i predstavnici ogranaka Matice hrvatske iz rurske regije.

Sudionicima sinoćnjeg programa na razgledavanje su bili ponuđeni crteži akademskih umjetnika Ivana Branka Imrovića i Roberta Budora pod nazivom “Susreti i dodir”. Izložbu postavljenu u Etnografskom muzeju otvorio je Ivan Sivrić te su nazočni mogli razgledati crteže koji su korišteni za ilustriranje obnovljenog izdanja zbirke pjesama “Dodir” prof. Tihomira Nakića.

Sadržajan program glazbeno su obogatili učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo, članice ženske klapa Lavandiere iz Preka i muška pjevačka skupina HKUD Brotnjo. Ženska i muška pjevačka skupina nastupile su i na Kušanju mladog vina, tako da su i u najstarijem broćanskom vinskom podrumu povezani Hercegovina i Dalmacija, a još je važnije da je nastavljena tradicija kušanja i blagoslova mladog vina.

Broćansko mlado vino redom je dobilo dobre ocjene nakon degustacije iz prve bukare te je fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža – Gradnići, blagoslovio mlado vino, dok je Jure Beljo zatvorio bačvu, nakon čega su vino mogli kušati svi nazočni.

Kušanje mladog vina u lijepom ambijentu najstarije broćanske župe nastavljeno je uz ugodno druženje i uživanje u autohtonim hercegovačkim jelima i vrhunskim suhomesnatim delicijama.

The post Mlado broćansko vino blagoslovljeno na „Kušanju mladog vina“ appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Popularno danas