Mladi u Mostaru govorili o problemima u svojim lokalnim zajednicama (VIDEO)

Druga ovogodišnja PRONI omladinska konferencija održana je u petak u Mostaru, a okupila je aktiviste iz PRONI omladinskih klubova iz Sarajeva, Trebinja i Mostara i goste predavače iz Zenice.

Konferencija je održana s ciljem da se mladi iz tih bh. gradova upoznaju s radom Centra u zajednici Orahovica, kao primjerom dobre prakse u radu s mladima.

Pored toga, mladi su imali  priliku i zajedno raditi na mapiranju zajednice, odnosno problema s kojima se suočavaju u već spomenutim lokalnim zajednicama.  

Koordinatorica PRONI Omladinskog kluba Mostar Adina Halilović kazala je kako je cilj konferencije ukazati na potrebnu suradnju između mjesnih zajednica i omladinskih organizacija.

 – Smatramo da uloga mjesnih zajednica, na neki način, nije dovoljno iskorištena, a samim tim nije ni prepoznata u društvu, iako može biti jedan od ključnih aktera za rad na problemima mladih ili njihovom boljem položaju – naglasila je.

 Govoreći o položaju mladih u BiH, Halilović je istaknula kako je taj položaj kao i suradnja s mjesnim zajednicama u nekim regijama jako dobra, spomenuvši pritom MZ Orahovica gdje su mladi, ulaskom u Vijeće Mjesne zajednice uradili, kako kaže, puno dobrih stvari za poboljšanje položaja mladih.

 Spomenula je i Brčko distrikt, kazavši kako je Distrikt bio jedan od ključnih aktera prilikom pokretanja mreže omladinskih klubova, koja već sada u Brčkom broji više od 20 klubova.

– Kroz mrežu omladinskih klubova u cijeloj zemlji, koja broji oko 40 klubova, možemo vidjeti da postoje mladi koji žele da rade, ali samo treba pronaći jednostavan način da im pristupimo i omogućimo informacije koji onda oni mogu iskoristi na najbolji mogući način – naglasila je.  

  Na magistralnom putu u Mostaru prevrnuo se Golf 1

 Predstavljajući primjer dobre prakse omladinskog aktivizma, Džemaludin Valentić iz MZ Orahovica (Zenica), spomenuo je kako su mladi iz te mjesne zajednice, nakon ulaska u tamošnje vijeće, pokrenuli i napravili niz dobrih projekta kako za sve građane tako i za mlade u spomenutoj lokalnoj zajednici.

 – Renovirane su i opremljene prostorije Društvenog doma u kojem je napravljena multimedijalna dvorana s računalskim centrom i knjižnicom, te konferencijskom dvorana, a i osposobljena je besplatna teretana za mlade – naglasio je.

 Naveo je kako je sama ideja projekta bila da se mladi okupe oko jednog mjesta od kojeg onda kreću ideje i projekti.

  PRONI Centar za omladinski razvoj će u narednom periodu, kao i do sada, svoj rad nastojati usmjeriti na doprinos rješavanju tih problema, istovremeno stavljajući potrebe mladih na vrh liste prioriteta.  

PRONI Centar za omladinski razvoj je prvu omladinsku konferenciju održao 27. svibnja u Prijedoru kojoj su prisustvovali mladi iz Bihaća, Cazina, Prijedora, Banja Luke i Bosanskog Petrovca.

 Planirano je i održavanje treće omladinske konferencije u Sarajevu ovog mjeseca.

Konferencija se realizira kroz projekat YouVolution 2.0: Expanding and Consolidating Youth Platforms and Networks  koji je podržan od strane programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM Bosnia and Herzegovina), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Inače, na konferenciji u Mostaru sudjelovalo oko 25 mladih koji rade na poboljšanju položaja mladih u svim dijelovima BiH.

  Kreće velika proljetna sadnja u Mostaru: Građani, javite se i odaberite sadnice!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi