Mjesna zajednica Orguz riješila problem odvodnih kanala uz lokalnu cest

Projektom “Podizanje ekološke svijesti stanovnika MZ Orguz”, Mjesna zajednica Orguz iz Livna i Centar za građansku suradnju su zajedno s izvođačem radova, podigli svijest stanovnika/ca mjesne zajednice ali i razinu sigurnosti prometa na lokalnoj cesti Bila – Prolog.

Mjesna zajednica Orguz iz Livna djeluje od 2011. godine u organiziranju i unaprjeđenju lokalne zajednice a samim ti i poboljšanju uvjeta svih građana/ki.

Realizirali su mnogobrojne aktivnosti, od humanitarnih, ekoloških, socijalnih, društvenih, informativnih, sve u cilju rješavanja lokalnih problema, a za dobrobit svih stanovnika.

Već dugi niz godina ova mjesna zajednica je ukazivala na stalno prisutni problem koji je posebno izražen u jesenskom i zimskom periodu godine.

U ovom periodu, odvodni kanali zbog povećane količine padalina, ne mogu provesti svu količinu vode sa ceste.

Voda ostaje na cesti i predstavlja opasnost za pješake i vozače. Odvodni kanali uz cestu nisu bili održavani, zarasli su i  zatrpani raznim smećem koje tu odlaže lokalno stanovništvo.

Mjesna zajednica Orguz je realizacijom ovog projekta očistila kanale te ponovno otvorila slobodan protok oborinskih voda čime je riješen problem nakupljana vode na cesti.

Stanovnici su uvidjeli prednost realizacije ovakvih aktivnosti, kojima se podiže svijest o potrebi održavanja lokalnih putova, ali i o nesavjesnom odlaganju smeća i različitih vrsta otpada u lokalnim zajednicama.

Također, realizacijom ovakvih aktivnosti u zajednici kada svi sudjeluju, promovira se odgovornost prema prirodi, očuvanju i zaštiti okoliša, društvene imovine i postojeće infrastrukture.

Kao doprinos projektu, MZ Orguz uz financijsku podršku Grada Livno, platili su 33% računa izvođaču za usluge čišćenja odvodnih kanala i šiblja na najkritičnijim mjestima u ovoj mjesnoj zajednici.

Ukupna vrijednost projekta je 9.992,74 KM, od čega je iznos granta 6.055,20 KM, doprinos grada Livno je 3487,54 KM, a volonterski doprinos stanovnika iznosi 450KM.

Osnaživanjem kapaciteta organizacija civilnog društva i mjesnih zajednica te uključivanjem građana/ki i aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama.

Projekt „Podizanje ekološke svijesti stanovnika MZ Orguz “Mjesne zajednice Orguz iz Livna realiziran je u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruga građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova.

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas