back to top

Mirovine u ovoj godini veće za samo 6,6 posto

Konačno je poznat postotak redovnog usklađivanja mirovina koje se svake godine, prema Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, vrši 15. travnja, a prema kojem se uvećavaju mirovinska primanja, piše Avaz.ba

Početak svibnja

Kako je za Avaz.ba potvrđeno iz Federalne vlade, s obzirom na to da je redovno usklađivanje započelo akontativno od 1. siječnja u iznosu od pet posto, izvršit će se dodatno usklađivanje mirovina za 2024. godinu koje će iznositi 1,6 posto, počevši, također, s prvim danom ove godine.

Tako, u konačnici, redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini iznosi 6,6 posto.

Taj postotak će biti primijenjen na iznose mirovina koji su bili u prosincu 2023. godine, odnosno u mjesecu prije nego što je primijenjeno akontativno usklađivanje.

S obzirom na to da je iznos najniže mirovine u prosincu prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te mirovine koje će biti isplaćene početkom svibnja iznositi 573,79 KM.

Zagarantirana će umjesto 642,40 KM od svibnja iznositi 684,79 KM.

Usto, u svibnju će umirovljenici dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno, onu od akontativnog do konačnog postotka usklađivanja.

Tako će, naprimjer, korisnici najniže mirovine za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u svibnju dobiti skoro 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Konačni podaci

Podsjetimo, za postotak redovnog usklađivanja čekaju se konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu, a što Federalni zavod za statistiku prema nadležnim instancama objavljuje 31. ožujka.

Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Bez komentara

U Savezu udruženja penzionera FBiH nisu željeli davati komentar do službene odluke, iako se odranije zna, kako su nam kazali, da će se postotak usklađivanja kretati između šest i sedam posto.

Zbog činjenice da ove godine neće biti moguće vanredno usklađivanje, postotak od 6,6 posto, za koji su uvećana njihova primanja, brojnim umirovljenicima teško da išta znači.

Objava Mirovine u ovoj godini veće za samo 6,6 posto pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas