back to top

Ministarstvo optužuje sindikate za laži i kaže da im treba vremena

Ministarstvo tvrdi da su na prosvjedima koje su u utorak, 20. veljače, koje su organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ, izrečene grube i neistine kvalifikacije.

”Želimo obavijestiti javnost, a ponajprije prosvjetne radnike, da na adresu našeg ministarstva od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan službeni poziv na razgovore.

Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore s pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva”, stoji u priopćenju za javnost Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a koje negira da je vršilo pritiske na članove sindikata i ravnatelje škola.

Izraz nemoći

Kako ističu ”izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i ravnatelje škola”.

“Ovim putem obavještavamo sve uposlenike u odgojno-obrazovnom sustavu HNŽ-a, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i ravnatelje škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da uvjere svoje članstvo o neophodnosti ovakvih prosvjeda”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je činjenica da se u obrazovnom sustavu u HNŽ-u primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno neophodne.

Potrebno određeno vrijeme…

”To je jedan od problema s kojim se Ministarstvo suočava u ovom trenutku, a sasvim je jasno da je za rješavanje ovakvih problema potrebno određeno vrijeme i suradnja s drugim institucijama i organima izvršne i zakonodavne vlasti”, naveli su iz ministarstva.

Podsjetimo, s prosvjeda je poručeno kako je ministar ”vršio nasilje nad profesorima” da se ne pojave na prosvjedima te da će to prijaviti OHR-u.

Sindikati traže povećanje plaće, isplatu federalne pomoći, natječaje na neodređeno vrijeme, napredak u struci, povoljnije umirovljenje i isplatu zakonskih akata što su zakon i pedagoški standard.

Objava Ministarstvo optužuje sindikate za laži i kaže da im treba vremena pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

Popularno danas