Milas u Neumu obećao nastavak potpore projektima hrvatskog naroda u BiH (VIDEO)

-

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u Neumu su s predsjednicima županijskih vlada, gradonačelnicima i načelnicima HDZ-a BiH razgovarali o projektima od posebnog interesa te o uključivanju viših razina vlasti u realizaciju tih projekta.

Razgovarano je i o modelima realizacije i podršci Republike Hrvatske pojedinim projektima.

– Ovo je četvrto okupljanje svih predsjednika vlada, gradonačelnika i načelnika kako bi na najjednostavniji način jedni drugima rekli što su nam prioriteti, koji su problemi i da pokušamo na najjednostavniji i najlakši način pronaći rješenja – rekao je Milas novinarima.

Po njegovim riječima, govorilo se o projektima u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture.

– Dotaknuli smo se i sporazuma, koji će vrlo brzo biti gotov, iz područja obrazovanja, a koji se odnosi na prilagodbu kurikuluma nastave na hrvatskom jeziku što je doista veliki iskorak i što je zapravo obrazovna reforma – dodao je Milas.

Istaknuo je kako hrvatska vlada podrškom projektima hrvatskog naroda u BiH nastoji poboljšati svakodnevni život svih ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini.

Time se kako je kazao, dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga naroda.

U Neumu se danas razgovaralo i o projektima u sektoru zemljišne administracije.

Po riječima direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željka Obradovića, ti projekti nisu previše medijski atraktivni, ali su od vitalnog značaja za jedinice lokalne samouprave.

– Razgovarali smo o projektu usuglašavanja podataka katastra i zemljišnih knjiga koji se realizira u 56 općina u Federaciji BiH. S današnjim danom, prvenstveno u gradskim prostorima, mi smo usuglasili 55,4 posto podataka. Jako je važno za jedinice lokalne samouprave imati riješen status zemljišta, posebice u kontekstu investicija kako se ne bi gubilo vrijeme u identifikaciji određenih parcela na terenu – pojasnio je Obradović.

Dodao je kako je pored institucija lokalne samouprave taj projekt jako značajan i za stanovništvo koje nema nikakvih troškova, jer se svi troškovi snose kroz projekt.

– Nastojat ćemo produžiti projekt do kraja 2024. godine kako bi što više gradova i općina moglo biti njime obuhvaćeno. Kroz projekt su zemljišnoknjižni i katastarski uredi opremljeni stručnom i informatičkom opremom tako da su stvoreni kvalitetni uvjeti za njihov rad – dodao je Obradović.

Razgovaralo se i o adresama u FBiH, odnosno projektu označavanja svih nekretnina pločicom s brojem i nazivom ulice.

– Taj projekt već je realiziran u 25 općina. Dakle 25 općina u Federaciji BiH ima u cijelosti riješene adrese, imaju adresni registar u digitalnom obliku, a ukupno je 55 općina u projektu – kazao je Obradović.

Tema razgovora bio je i Zakon o građevinskom zemljištu u FBiH.

– Tražili smo od općina potporu za usvajanje Zakona o građevinskom zemljištu u FBiH. To je krucijalno pitanje. Uvijek su općine bile te koje su raspolagale građevinskim zemljištem. U Federaciji BiH i BiH vlada raštimano stanje, nedorečeno stanje, jer nema zakona o državnoj imovini na razini BiH – objasnio je Obradović.

Zakonom o građevinskom zemljištu u FBiH jedan dio tih problema bio bi riješen, dodao je.

spot_img
spot_img

Mostar vijesti