More
  VijestiMilas u Neumu obećao nastavak potpore projektima hrvatskog naroda u BiH (VIDEO)

  Milas u Neumu obećao nastavak potpore projektima hrvatskog naroda u BiH (VIDEO)

  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u Neumu su s predsjednicima županijskih vlada, gradonačelnicima i načelnicima HDZ-a BiH razgovarali o projektima od posebnog interesa te o uključivanju viših razina vlasti u realizaciju tih projekta.

  Razgovarano je i o modelima realizacije i podršci Republike Hrvatske pojedinim projektima.

  – Ovo je četvrto okupljanje svih predsjednika vlada, gradonačelnika i načelnika kako bi na najjednostavniji način jedni drugima rekli što su nam prioriteti, koji su problemi i da pokušamo na najjednostavniji i najlakši način pronaći rješenja – rekao je Milas novinarima.

  Po njegovim riječima, govorilo se o projektima u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture.

  – Dotaknuli smo se i sporazuma, koji će vrlo brzo biti gotov, iz područja obrazovanja, a koji se odnosi na prilagodbu kurikuluma nastave na hrvatskom jeziku što je doista veliki iskorak i što je zapravo obrazovna reforma – dodao je Milas.

  Istaknuo je kako hrvatska vlada podrškom projektima hrvatskog naroda u BiH nastoji poboljšati svakodnevni život svih ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini.

  Time se kako je kazao, dugoročno jača demografski, gospodarski i opći napredak hrvatskoga naroda.

  U Neumu se danas razgovaralo i o projektima u sektoru zemljišne administracije.

  Po riječima direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željka Obradovića, ti projekti nisu previše medijski atraktivni, ali su od vitalnog značaja za jedinice lokalne samouprave.

  – Razgovarali smo o projektu usuglašavanja podataka katastra i zemljišnih knjiga koji se realizira u 56 općina u Federaciji BiH. S današnjim danom, prvenstveno u gradskim prostorima, mi smo usuglasili 55,4 posto podataka. Jako je važno za jedinice lokalne samouprave imati riješen status zemljišta, posebice u kontekstu investicija kako se ne bi gubilo vrijeme u identifikaciji određenih parcela na terenu – pojasnio je Obradović.

  Dodao je kako je pored institucija lokalne samouprave taj projekt jako značajan i za stanovništvo koje nema nikakvih troškova, jer se svi troškovi snose kroz projekt.

  – Nastojat ćemo produžiti projekt do kraja 2024. godine kako bi što više gradova i općina moglo biti njime obuhvaćeno. Kroz projekt su zemljišnoknjižni i katastarski uredi opremljeni stručnom i informatičkom opremom tako da su stvoreni kvalitetni uvjeti za njihov rad – dodao je Obradović.

  Razgovaralo se i o adresama u FBiH, odnosno projektu označavanja svih nekretnina pločicom s brojem i nazivom ulice.

  – Taj projekt već je realiziran u 25 općina. Dakle 25 općina u Federaciji BiH ima u cijelosti riješene adrese, imaju adresni registar u digitalnom obliku, a ukupno je 55 općina u projektu – kazao je Obradović.

  Tema razgovora bio je i Zakon o građevinskom zemljištu u FBiH.

  – Tražili smo od općina potporu za usvajanje Zakona o građevinskom zemljištu u FBiH. To je krucijalno pitanje. Uvijek su općine bile te koje su raspolagale građevinskim zemljištem. U Federaciji BiH i BiH vlada raštimano stanje, nedorečeno stanje, jer nema zakona o državnoj imovini na razini BiH – objasnio je Obradović.

  Zakonom o građevinskom zemljištu u FBiH jedan dio tih problema bio bi riješen, dodao je.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img