Milanović pozvao Schmidta da nametne izborni zakon u BiH i EU da ovoj zemlji odobri kandidatski status

Predsjednik Zoran Milanović održava izvanrednu konferenciju za medije u četvrtak u 10 sati na Pantovčaku. 

-Koristim ovu priliku jer neće biti vremena, Europsko vijeće je u 15,30, a moja dužnost i moralna obaveza je da o tome govorim. Plenković je predlagao Ukrajinu kao temu sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost drugi dan rata, može se o tome razgovarati, ali tema statusa Hrvata u BiH i rasturanja njihovih prava je nešto što je vitalni nacionalni interes – poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović na konferenciji za medije.

Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata za EU, dodao je podsjetivši kako se cijela garnitura europskih zemalja prije tri mjeseca protivila tome.

-Odjednom eto i Europske komisije, pripremaju se dokumenti za EU vijeće. Prilika je to da se i BiH da status kandidata – rekao je.

-Tema BiH i statusa Hrvata, rasturanja, uzimanja svih prava, to je hrvatski vitalni nacionalni interes. Ne mislim pritom na opstanak, ali previše je Hrvatska napravila i doprinijela i u nama nema želje za osvetom nego za uređivanjem stanja u BiH i da ona postane članica EU-a. Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europski lidera u Kijev i uime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata i Moldava. Dobro, o tome se govorilo, to je bila inicijativa poljskog predsjednika. Odjednom one imaju status kandidata iako se tome kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca – istaknuo je Milanović.

  Veslački klub Rama u posjeti Livnu: Upoznajmo našu BiH

-Neka Ukrajina dobije status, ali ona kao i Moldova ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi, a EK odjednom piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata kao čin povjerenja, nade. Rade sve uz podršku dementora, oni koji srču energiju, to je međunarodna zajednica u BiH, od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač. Sad imamo priliku – nastavio je Milanović.

Status kandidata Ukrajina i Moldavija koje, naglašava Milanović, ne ispunjavanju ni jedan uvjet, ne bi trebale dobiti bez BiH.

-Status kandidata BiH u EU je za Hrvate isto nešto. Vidjeli smo prekjučer da je žurno parlamentarna skupština BiH donijela jednoglasnu odluku da im se da što prije status kandidata, sve stranke su za to glasale, čak i ljudi iz stranke Bakira Izetbegovića – rekao je Milanović dodavši kako istovremeno slovenski predsjednik Borut Pahor u suradnji sa svojom vladom isto traži da BiH odmah dobije status kandidata.

-Ja se moram sramotiti, kao i većina Hrvata, da ovakvo pismo piše slovenski predsjednik, a ne hrvatski premijer – ističe.

Milanovič je rekao kako ne želi dijeliti BiH, a i kada bi želio, nema što podijeliti u toj zemlji. 

Pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izborni zakon i provede odluke Ustavnog suda jer je to već radio u nekim slučajevima. 

  Hercegovina Cup okupio 1.800 djece iz 90 klubova

Međunarodne predstavnike u BiH je nazvao trećerazrednim činovnicima koji stavljaju BiH u goru poziciju od nekadašnjih kolonija u Africi. 

Da skratimo, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je još jednom razmontirao međunarodnu zajednicu u BiH, visokog predstavnika i unitariste jasno stavljajući na znanje da savršeno razumije događanja i procese u BiH. 

Post Milanović pozvao Schmidta da nametne izborni zakon u BiH i EU da ovoj zemlji odobri kandidatski status je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi