back to top

Milanović: Nijedan hrvatski vojnik neće ići u rat

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da nijedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu dok je on vrhovni zapovjednik vojske i optužio premijera Andreja Plenkovića da bi on, da može, odveo Hrvatsku u rat u tu zemlju.

Milanović je reagirao na Plenkovićevu izjavu da su “nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika” pa “budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”, prenosi Hina.

Plenković je to rekao dao dan nakon što je sudjelovao na sastanku zapadnih saveznika u Parizu na kojem je francuski predsjednik Emmanuel Macron otvorio mogućnost da europske članice NATO-a pošalju vojnike u Ukrajinu, uz naglasak da ipak zasad o tome nema suglasnosti.

Izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nakon što se vratio sa summita zapadnih saveznika Ukrajine u Parizu potvrdila je definitivno kako je Andrej Plenković premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini, rekao je Milanović u priopćenju.

Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako ‘Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu’ samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i predsjednika Republike za takvu ludost, dodao je.

Milanović smatra da Plenković “do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini i posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu”.

Da nema Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike, jasno je, Plenković bi Hrvatsku direktno uključio u rat u Ukrajini, istaknuo je Milanović.

Premijera je “zbog sigurnosti i interesa Hrvatske i njenih građana” upitao o čemu se točno razgovaralo u Parizu i šta je Plenković tamo obećao u ime Hrvatske.

U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i sudjelovati u raspravama o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?, upitao je Milanović.

U priopćenju se ističe da je Milanovićev stav “čvrst i jasan: dok je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske ni jedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu”.

Prema njegovim riječima, jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti tisuće života.

Post Milanović: Nijedan hrvatski vojnik neće ići u rat je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas