back to top

MATE VUKO: Tko će biti novi gradonačelnik Livna?

Tko će bit novi gradonačelnik Livna?
Dobar dan, politički narode Livna i Tropolja cijelog!
.
Za još nepunu godinu dana u Tropolju nas očekuju lokalni izbori. Pitanje o kojemu se po livanjskim kavanama sve više i glasnije teferiči jeste tko će bit novi gradonačelnik Livna. Obična livanjska polit-oholica bi uz glasan cerlek rekao da je odgovor – ZNA SE. Ali nije tako. Pa krenimo redom.
.
Kao prvo, odgovor na to vrlo važno pitanje se sastoji iz dva dijela:
Prvi dio je, koga će Hercegovci na dugme kandidirati za svog ‘operativnog konjušara’ u Livnu i koliko će njihovih hercegudbaških kanala kidisati da ga promoviraju u predizbornoj kampanji.
.
Također će bit važno da li će tako nametnuti kandidat imati podršku u vreći velikohercegovačkih stranaka poput HDZ BIH HBŽ, HRS sl. Očekivati da hoće. Obično u Livnu to ne bude milom, nego stranaćkom silom. Zašto bi sad bilo drugačije?
.
A da izbori ne ovise samo o jednoj strani, nego i o opoziciji je drugi dio odgovora. Zato veliki dio borbene odgovornosti leži na strani svih drugih ne-hercegovačkih političkih aktera, odnosno osnovne opozicije antihadezeovskog karaktera.
.
Bez jednog zajedničkog kandidata livanjske opozicije vjerovatno neće biti, ni pobjede na izborima za gradonačelnika Livna, a ni međustranačkog mira u Livnu do 2028. Sukobi i nesuglasice će se i dalje nastaviti u svakoj pori života i medijskog prostora u Livnu.
.
Iako je mjesto gradonačelnika mnogima građanima, a i nekim strankama u Livnu posve nebitno pitanje, hercegvačkim konjušarima u Livnu je od neprocjenjive simboličke važnosti! Njihovi hercegovački gospodari cijene svog poslušnog čovjeka u Livnu ponajviše zbog materijalne i političko-obavještajne vrijednosti.
.

Gubitkom izbora bi se sve promjenilo

.Gubitkom gradonačelničkog mjesta bi se prekinuo autoritarni kontinuitet herceghrvatskog zuluma u Livnu, koji već evo traje najmanje 30 godina.
.
Gubitkom mjesta gradonačeknika bi automatski pao i propagandni Radio Livno; osujećeno bi bilo sumnjivo djelovanje gradskih službi; politička svrha postojanja mnogih livanjskih KUD-ova, udruga i portala bi šaptom pala; otkrilo bi se kud ide novac iz, u međuvremenu mizernog, livanjskog proračuna; mnogi seoski đilkoši bi izgubili svoju svrhu i posao; a bosanski franjevci izgubili i svoj zadnji oslonac u javnosti, itd…
.
To bi bile samo neke od vidljivih uzročno-posljedničnih promjena u Livnu, a o ostalim pozitivnim društveno-političkim nus-pojavama da ne govorimo.
.
Dakle, gubitkom gradonačelničkog mjesta bi herceghrvatski konjušarski mentalitet Livnu doživio šok odmah dan nakon izbora. Sama simbolika promjene bi izazvala velike i vidljive posljedice u Livnu o kojima se sada samo može samo sanjariti.
Zato su će sljedeći lokalni izbori biti od iznimne važnosti za sve politički opredjeljenje građane Livna.
.
Izbori idu i onima koji nisu ni u jednoj političkoj stranci. Mir u vlasti osjeti svaki građanin na svojoj koži. Ali mirne predaje mjesta gradonačelnika u Livnu nije nikad bilo, biti će ikad biti!
.
Zato je posve suludo, a i najmanju ruku naivno vjerovati da će osvjedočena velikohercegovačka kolona u Livnu mirno i demokratski promatrati predizbornu kampanju.
.
Oni će zato po svaku cijenu pokušavati spriječiti da na kraju vrlo važno mjesto gradonačelnika Livna pređe u ruke kandidata livanjske opozicije i Livno doživi društvene promjene.
Pošto je cijelo Livno već 30 godina u kolonijalno-hibernacijskom stanju, svi mlađi od 50-tak godina uopće nisu u stanju ni pretpostaviti o kakvim društveno-ekonomskim promjenama je riječ.
.
Šteta bi bilo da ostare, odsele ili umru, a drugačijeg Livna ne upoznaju.
Njihova djeca koja su rođena i odrasla pod totalitarnom indoktrinacijom herceghrvatskog zuluma misle da je to sve što Livno ponuditi može. Ali nije tako.
.
U posljednih 30 godina je u Livnu samo iskorijenjeno sve što nije proisteklo iz herceghrvatske politike, a ništa novo nije nastalo, osim lažnih obećanja i zavlačenja.
.
Mi stariji Tropoljani znamo da je sadašnje Livno ogromna javna, pomno režirana laž, proistekla iz širenja ruku, a po potrebi i širenja nogu, herceghrvatskim strankama i njihovim kolonijalnom interesima u Livnu. I to je to, ali to nije pravo Livno.
.
Zato će se kod sljedećih lokalnih izbora u Livnu neminovno voditi žestoka borba između konjušara i osnovnih snaga Livna. Iako je očekivati da će konjušarska mašinerija iz šešira plasirati još dva tri lažna kandidata, a i da će livanjskoj opoziciji bit podvaljeno nekoliko stranačkih kandidata, to neće spriječiti žestoke borbe na ideološkoj bazi dva nespojiva tabora bez obzira na stranačku pripadnost: konjušara na jednoj i osnovnih snaga na drugoj strani.
.
A onima još uporno neopredjeljenima može se samo poručiti: Pošto je Livno danas ocvali primjer Potemkinovog sela, u Livnu mogu postojat samo dvije vrste ljudi.
.
Jedni su oni koji se rado šeću šetnicama i dive uljepšanim fasadama Potemkinovog sela Livno, a drugi su oni koji vide pustoš livanjskih ulica i da iza propagandnih fasada ne stoji baš ništa.
.
Konjušari već decenijama uspješno plasiraju svoju besmislenu propagandnu režiju skuhanu da se vruća pokuša za izbore.
Da li će to i ovaj put biti ostaje da vidimo, ali sigurno ZNA SE da u Potemkinovom selu Livnu nema trećih niti ih može biti.
.
Izbori idu,
a gdje si ti?
.
Mate Vuko

relax-portal.info

Popularno danas