back to top

Matan Žarić i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja

Sud Bosne i Hercegovine je danas izrekao prvostupanjsku presudu u predmetu Mato Žarić i dr. (S1 2 K 031691 23 K), kojom su optuženi Mato Žarić, Mila Bule, Aleksandar Šukalo, Zoran Manojlović i Drago Malešević, na osnovu članka 284. točka c) Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, oslobođeni od optužbe, jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili kazneno djelo za koje su se teretili, javlja Avaz.

Optužnica je teretila optužene Matu Žarića, Milu Bule, Aleksandra Šukala, Zorana Manojlovića i Dragu Maleševića da su, radnjama opisanim u optužnici, počinili kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz članka 220. stav 3. u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi s člankom 29. KZBiH.

Prema optužnici, Žarića se teretilo da je, u svojstvu generalnog direktora javnog poduzeća “Elektroprijenos BiH”, 8. travnja 2015. zaključio ugovor s pravnom osobom kao izvršiteljem radova za nabavu izgradnje trafostanice i ugradnju opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa.

Optuženog Maleševića se teretilo kao rukovoditelja Službe za komercijalne poslove Operativnog područja Banja Luka “Elektroprijenos BiH”, Manojlovića u svojstvu uposlenika i rukovoditelja projekta Operativnog područja Banja Luka, Bule kao izvršnog direktora za financije i člana Uprave “Elektroprijenosa BiH”, a Šukala kao rukovoditelj operativnog područja Banja Luka.

Kako je navodilo Tužiteljstvo BiH, nakon što je pravnoj osobi isplaćen avans u visini od 532.300,84 KM, ugovorne obveze od strane izvođača nisu okončane u roku definiranom u ugovoru, čime je prekoračen rok za izvršenje radova.

Uslijed propusta učinjenog od strane optuženih da se obračuna i izvrši naplatu zateznih kamata, nastala je šteta po “Elektroprijenos BiH”, tvrtku nadležnu za distribuciju električne energije na razini cijele BiH, a drugom je pribavljena imovinska korist.

Matan Žarić i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas