VijestiMaj u bašti Ćorovića kuće

  Maj u bašti Ćorovića kuće

  Proljetni mjeseci u Mostaru obiluju kulturnim manifestacijama, poput one “Maj u bašti Ćorovića kuće”, koju organizira SPKD Prosvjeta Mostar. I ovaj put pripremljen je raznovrstan književni, likovni i muzički program. 

  Izložba fotografija, dokumenata i originalnih rukopisa mostarskog pjesnika Alekse Šantića reprezentativan je prikaz heterogene i bogate građe fundusa Muzeja Hercegovine. Izložba nudi selektiran prikaz književnih materijala i Šantićevih pjesničkih izdanja.

  „Imamo faksimile originalnih rukopisa, njegova izdanja. Tu svakako treba istaći, to je nešto što je krasilo Šantića, da su sve njegove knjige izdate u Mostaru u poznatim knjižarama“, navodi Ibrahim Dizdar, savjetnik u Muzeju Hercegovine Mostar.

  Čule su se u bašti Ćorovića kuće i neke od najljepših sevdalinki. Svi programi – glazbeni, likovni i dramski, uvod su u finale manifestacije kada će biti održan 9. Šantićev festival djece pjesnika.

  „Prvih sedam godina smo održavali u februaru, kada je Aleksa Šantić umro, ali i zbog korone i potrebe za otvorenim prostorom prošle godine da smo to pomjerili na maj i da obilježimo dan kada je rođen Aleksa Šantić, dakle finale festivala je na dan rođenja Alekse Šantića što je i veselije nego dan njegove smrti tako da će djeca uživati i u ovom prostoru“, istakao je Goran Kosanić, glavni tajnik SPKD Prosvjeta Mostar.

  I ove godine festival će okupiti mlade talentirane pjesnike iz svih krajeva BiH i zemalja okruženja u čast pjesniku koji je svojevremeno svoj rodni Mostar činio središtem svih kulturnih zbivanja.

  federalna.ba

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adna
  Adnahttps://www.tnt.ba
  Adna je mlada multimedijalna novinarka koja radi na medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz Mostara gdje živi i studira.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img