More
  VijestiMađarska nastavlja podršku Gradu Mostaru

  Mađarska nastavlja podršku Gradu Mostaru

  Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sa saradnicima primio je jučer u posjetu Nj.E. Posa Krisztiana, ambasadora Mađarske u Bosni i Hercegovini i prvog sekretara mađarske ambasade Csaba Felegyhazia.

  Na početku sastanka sudionici su naglasili važnost tradicionalno prijateljskih veza između Grada Mostara i Mađarske koja se ogledala u stalno rastućem broju broju turista iz Mađarske koji od destinacija u Hercegovini, a posebno Međugorja, ne odustaju ni za vrijeme pandemije.

  Gradonačelnik je zahvalio na pomoći koju je Mađarska pružala Mostaru u prošlosti, te izrazio nadu da će se te veze iskoristiti u budućnosti u zajedničkim privrednim, energetskim i kulturnim projektima.

  Ambasador Krisztian je upoznat sa rezultatima rada Grada Mostara u prethodnoj godini, te o funkcionisanju grada i izazovima sa kojima se suočava. Apostrofirana su područja od izuzetne važnosti za Grad kao što su javna preduzeća, gradska deponija, aerodrom, strane investicije i energetski sektor sa fokusom na obnovljive izvore energije.

  Razgovaralo se i o predstojećem Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru kojemu će partner biti Mađarska. Najavljen je dolazak što većeg broja privrednika iz Mađarske koje imaju što ponuditi, ali koje mogu ostvariti partnerstva s domaćim firmama.

  Ambasador je naveo kako Mađarska ima puno iskustva u oblastima poput vinogradarstva, proizvodnje medicinske opreme, IT, auto-industrije i proizvodnji solarne energije, te bi u tim oblastima, njeni privrednici mogli pomoći lokalnim partnerima savjetom, a eventualno i zajedničkim ulaganjima.

  Zaključeno je da Grad Mostar ima ogromni potencijal u više oblasti te da treba raditi na promociji svojih dobrih praksi i kapaciteta. Uvođenjem više zračnih linija na mostarskom aerodromu, te završetkom koridora Vc, za Mostar je izvjesna svijetla budućnost transportne povezanosti.

  Sudionici razgovara su se osvrnuli i na saradnju između Grada Mostara i prijateljskog Grada Kapošvara, te na mogućnost uspostavljanja saradnje sa još nekim od gradovima u Mađarskoj.

  Ambasador Krisztian je obećao da će u budućnosti i dalje pružati podršku Gradu Mostaru po pitanjima koje budu važne za naš grad. (Akta)

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img