Lučić: Zapošljavanje u HNK se mora vršiti u skladu s zakonskim pravilima

-

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić izrazio je danas zaprepaštenje i čuđenje objašnjenjem ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađana Bevande zašto na konkursu kada je primljeno 26 osoba među njima nije bio nijedan Srbin.

– Objašnjenje ministra Bevande da se konkurs raspisuje za mjesto gdje neko nedostaje i da nije nedostajao Srbin pa zato nije niko primljen i da su to nepisana pravila koja važe već 25 godina je najblaže rečeno nečuveno u 21. vijeku – kazao je Lučić.

U saopćenju je podsjetio ministra Bevandu da se zapošljavanje vrši u skladu s pisanim tj. zakonskim pravilima i da se pri zapošljavanju treba ispoštovati nacionalna zastupljenost stanovništva i to čak po popisu iz 1991. godine.

Iako su po Ustavu Federacije BiH Srbi konstitutivan narod u HNK-u, Srbi ni na koji način ne mogu uticati na bilo kakve odluke koje se tiču njihovog statusa odnosno na zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje, to jest upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao jednog od dva službena pisma, kaže ministar.

– Usprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. i 2002. godine, u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srbi ni do dan-danas nisu konstitutivni narod – podsjeća Lučić.

Kaže i da je položaj srpskog naroda u tom dijelu Federacije BiH težak u smislu formalne, ali i stvarne konstitutivnosti, a ovaj posljednji primjer je još jedan dokaz o teškom položaju Srba u tom kantonu i zato i ne čudi da Srbi odlaze, posebno mladi jer njihova djeca u HNK kantonu nemaju nikakvu perspektivu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

spot_img
spot_img

Mostar vijesti