More
  VijestiLučić: Zapošljavanje u HNK se mora vršiti u skladu s zakonskim pravilima

  Lučić: Zapošljavanje u HNK se mora vršiti u skladu s zakonskim pravilima

  Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić izrazio je danas zaprepaštenje i čuđenje objašnjenjem ministra unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađana Bevande zašto na konkursu kada je primljeno 26 osoba među njima nije bio nijedan Srbin.

  – Objašnjenje ministra Bevande da se konkurs raspisuje za mjesto gdje neko nedostaje i da nije nedostajao Srbin pa zato nije niko primljen i da su to nepisana pravila koja važe već 25 godina je najblaže rečeno nečuveno u 21. vijeku – kazao je Lučić.

  U saopćenju je podsjetio ministra Bevandu da se zapošljavanje vrši u skladu s pisanim tj. zakonskim pravilima i da se pri zapošljavanju treba ispoštovati nacionalna zastupljenost stanovništva i to čak po popisu iz 1991. godine.

  Iako su po Ustavu Federacije BiH Srbi konstitutivan narod u HNK-u, Srbi ni na koji način ne mogu uticati na bilo kakve odluke koje se tiču njihovog statusa odnosno na zapošljavanje, finansiranje institucija kulture, obrazovanje, to jest upotrebu srpskog jezika i ćirilice kao jednog od dva službena pisma, kaže ministar.

  – Usprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH iz 2000. i 2002. godine, u Ustavu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Srbi ni do dan-danas nisu konstitutivni narod – podsjeća Lučić.

  Kaže i da je položaj srpskog naroda u tom dijelu Federacije BiH težak u smislu formalne, ali i stvarne konstitutivnosti, a ovaj posljednji primjer je još jedan dokaz o teškom položaju Srba u tom kantonu i zato i ne čudi da Srbi odlaze, posebno mladi jer njihova djeca u HNK kantonu nemaju nikakvu perspektivu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img