VijestiLjekari u Konjicu u štrajku - Hitna pomoć bez...

  Ljekari u Konjicu u štrajku – Hitna pomoć bez sredstava za rad

  Od jutros su ljekari Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic u štrajku. Odluku o štrajku je donio Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK. Radi se samo hitan program za pacijente a svi hladni programi su obustavljeni, međutim uposlenici Hitne pomoći poručili su kako neće moći ispoštovati odluku o hitnom zbrinjavanju pacijenata jer nemaju s čim da rade.  

  Predsjednica podružnica Dom zdravlja i Opća bolnica Knjic pri Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije HNK Azra Mušinović, specijalista psihijatar, poručila je da bi u Konjicu uskoro moglo doći do kolapsa primarne zdravstvene zaštite I Hitne pomoći jer  mnogim ljekarima ističu ugovori o radu na određeno vrijeme, a budući da već tri plate  nisu dobili, moglo bi doći do kolektivnih otkaza o radu. Neisplata treće plate od posljednje blokade računa Doma zdravlja I Opće bolnice, kap je koja je prelila čašu ljekara u ovim zdravstvenim ustanovama, te poručuju da su problem I specijalizacije, preopterećenost I loši uslovi rada.

  Na loše uslove žale se I uposlenici Hitne medicinske pomoći Amer Kerić I Edi Balić. Oni poručuju da već sada ne mogu pružati kvalitetnu uslugu hitne medicinske pomoći jer nemaju adekvatnih sredstava za rad.

  Direktorica Doma zdravlja dr Jasminka Brkan Hrvačić, u čijem sastavu je Hitna pomoć, izjavila je kako će taj problem brzo biti riješen, te da je pomoć obećao I općinski načelnik, jer općina je I osnivač ove zdravstvene ustanove.

  S druge strane, osnivač Opće bolnice je Vlada HNK a na sjednici održanoj prije dva dana donesen je zaključak da se o situaciji o konjičkom zdravstvu treba raspravljati po urgenciji na sljedećoj sjednici Skupštine HNK koja bi trebala biti održana naredne sedmice.

  Ljekari Doma zdravlja I Opće bolnice neće odustati od štrajka sve dok im se ne uplati augustovska plata, a iz Nezavisnog strukovnog sindikata koji okuplja  radnike u zdravstvu  poručili su da će najvjerovatnije u ponedjeljak a najkasnije u utorak, blokirati magistralnu cestu M17, te se okupiti pred zgradom Vlade u Mostaru kao I pred zgradom Porezne uprave.

  Podsjećamo, Porezna uprava FBiH je blokirala račun zdravstvenih ustanova Dom zdravlja I Opća bolnica Konjic 15.oktobra, I od tada ove ustanove ne mogu da nabavljaju potrebnu robu I sredstva od dobavljača, samim tim se obim poslova  smanjuje, a što je najteže za zaposlenike, ne može Im biti isplaćena plata. I ranije su se dešavale blokade računa zbog čega im ukupno tri plate kasne. Dug prema Poreznoj upravi od strane Doma zdravlja je veći od 5 miliona maraka, Koliko duguje I Opća bolnica, a osim toga, tu je I raniji dug od preko 12 miliona maraka koji prema Poreznoj upravi ima Opšta bolnica- kako se zvala ustanova koja je do 2016. objedinjavala sadašnji Dom zdravlja I Opću bolnicu.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img