Ljekari u Konjicu u štrajku – Hitna pomoć bez sredstava za rad

Od jutros su ljekari Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic u štrajku. Odluku o štrajku je donio Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNK. Radi se samo hitan program za pacijente a svi hladni programi su obustavljeni, međutim uposlenici Hitne pomoći poručili su kako neće moći ispoštovati odluku o hitnom zbrinjavanju pacijenata jer nemaju s čim da rade.  

Predsjednica podružnica Dom zdravlja i Opća bolnica Knjic pri Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije HNK Azra Mušinović, specijalista psihijatar, poručila je da bi u Konjicu uskoro moglo doći do kolapsa primarne zdravstvene zaštite I Hitne pomoći jer  mnogim ljekarima ističu ugovori o radu na određeno vrijeme, a budući da već tri plate  nisu dobili, moglo bi doći do kolektivnih otkaza o radu. Neisplata treće plate od posljednje blokade računa Doma zdravlja I Opće bolnice, kap je koja je prelila čašu ljekara u ovim zdravstvenim ustanovama, te poručuju da su problem I specijalizacije, preopterećenost I loši uslovi rada.

Na loše uslove žale se I uposlenici Hitne medicinske pomoći Amer Kerić I Edi Balić. Oni poručuju da već sada ne mogu pružati kvalitetnu uslugu hitne medicinske pomoći jer nemaju adekvatnih sredstava za rad.

Direktorica Doma zdravlja dr Jasminka Brkan Hrvačić, u čijem sastavu je Hitna pomoć, izjavila je kako će taj problem brzo biti riješen, te da je pomoć obećao I općinski načelnik, jer općina je I osnivač ove zdravstvene ustanove.

S druge strane, osnivač Opće bolnice je Vlada HNK a na sjednici održanoj prije dva dana donesen je zaključak da se o situaciji o konjičkom zdravstvu treba raspravljati po urgenciji na sljedećoj sjednici Skupštine HNK koja bi trebala biti održana naredne sedmice.

Ljekari Doma zdravlja I Opće bolnice neće odustati od štrajka sve dok im se ne uplati augustovska plata, a iz Nezavisnog strukovnog sindikata koji okuplja  radnike u zdravstvu  poručili su da će najvjerovatnije u ponedjeljak a najkasnije u utorak, blokirati magistralnu cestu M17, te se okupiti pred zgradom Vlade u Mostaru kao I pred zgradom Porezne uprave.

Podsjećamo, Porezna uprava FBiH je blokirala račun zdravstvenih ustanova Dom zdravlja I Opća bolnica Konjic 15.oktobra, I od tada ove ustanove ne mogu da nabavljaju potrebnu robu I sredstva od dobavljača, samim tim se obim poslova  smanjuje, a što je najteže za zaposlenike, ne može Im biti isplaćena plata. I ranije su se dešavale blokade računa zbog čega im ukupno tri plate kasne. Dug prema Poreznoj upravi od strane Doma zdravlja je veći od 5 miliona maraka, Koliko duguje I Opća bolnica, a osim toga, tu je I raniji dug od preko 12 miliona maraka koji prema Poreznoj upravi ima Opšta bolnica- kako se zvala ustanova koja je do 2016. objedinjavala sadašnji Dom zdravlja I Opću bolnicu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas