LIVNO / Za nekontrolirano paljenje suhe trave kazne i do 1.000 KM

U organizaciji Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Livno u gradskoj vijećnici u Livnu održan je sastanak s predstavnicima gradskih i županijskih institucija i Dobrovoljnih vatrogasnih društava na temu ”Prevencija od požara na otvorenom”.

Sastanku su se odazvali predstavnici Uprave civilne zaštite HBŽ, Uprave za šume HBŽ, Šumarije Livno, Policijske postaje Livno, protupožarni inspektor, komunalni inspektor, komunalni redari Gradske uprave, predstavnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Livno, DVD-a Sv. Ana Lištani i DVD-a Gospe Vidoške.

Na sastanku su istaknute dobre prakse suradnje koje su dale pozitivne rezultate suradnje navedenih institucija, a isto tako su naglašeni i propusti za koje se u budućnosti trebaju iznaći rješenja.

Nakon sastanka upućen je poziv stanovnicima Livna da budu odgovorni i da se izbjegavaju paljenje vatre na otvorenom.

Paljenje ”strnjišta”, odnosno poljoprivrednih obradivih površina, ima niz negativnih posljedica koje dovode do dugotrajnog degradiranja zemljišta, naročito ako se izvodi svake godine, istaknuto je.

Paljenjem se razvijaju visoke temperature, koje ubijaju korisne mikroorganizme zemljišta, kišne gliste i druge sitne životinje koje su važne za ravnotežu i stvaranje humusa. Paljenje nema ni jednu korisnu svrhu i samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima.

Bolje je odmah nakon žetve biljne ostatke zaorati, tj. obaviti ljuštenje strništa, rečeno je nakon sastanka.

Najavljeno je pojačan nadzor i kontrola mjerodavnih službi Grada Livna i djelatnika Policijske uprave, a u slučaju kršenja Odluke o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave korova, raslinja i biljnih otpadaka, nadležne službe će počiniteljima naplaćivati novčane kazne u iznosu do 1.000 KM.

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas