back to top

LIVNO I TOMISLAVGRAD / Vatrogasci nemoćni protiv piromana

Na području općine Tomislavgrad u protekla dva dana bilo je aktivno nekoliko požara gdje je gorjela suha trava i nisko raslinje, a vatrena stihija prijetila je i obiteljskim kućama te šumi.

Kako se doznaje od tomislavgradskih vatrogasaca, požari su zahvatili područje naselja Mrkodol, Brišnik, Borčani i Bukovica, dok se u večernje sate rasplamsao veći požar iznad Stepena i Miljacke.

Požari su unatoč vjetru gašeni od ranih jutarnjih do večernjih sati te je intervencijom vatrogasaca spriječeno njihovo daljnje širenje i ugroza prema kućama gdje se na nekim lokacijama opasno približavala.

U gašenju požara uključili su se djelatnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad, a u saniranju požara priskočili su i djelatnici tomislavgradske šumarije i mještani koji su također s namjenskim sredstvima prilagođenim pojedincu (brentače) gasili vatrenu stihiju, prenosi Fena.

Tomislavgradski vatrogasci napominju da bi požar, koji već nekoliko dana bukti na prostoru od Bukovice prema Roškom polju i gdje je zahvatio suhu travu i nisko raslinje, bez dojave šumara prešao u prostor visoke borove šume s katastrofalnim posljedicama.

Navode kako je uzrok svih požara kao i svi ranijih na prostoru općine su izazvani ljudskom nepažnjom i nemarnosti.

– Mi smo nemoćni protiv ovih osoba koji konstantno ovih dana izazivaju požare paleći suhu travu. Kad ugasimo na jednom lokalitetu, pojavi se na drugom i tako u krug. Tomislavgradska policija također izađe na mjesto požara, evidentiraju i odu”, kazao je za Fenu zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad Mate Jurčević.

Požari i na području Livna

Na području grada Livna slična je situacija s požarima kao i u Tomislavgradu gdje piromani stvaraju velike probleme kako mještanina livanjskih naselja Lištani, Prolog, Rujani, tako i gasiteljima.

Kako ističu iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva “sv. Ana” iz Lištana pored Livna, sinoć su dobili poziv od MUP-a Hercegbosanske županije da je vatra zaprijetila obiteljskim kućama u naseljima Odžaka i Lištana.

Na lice mjesta izišlo je sedam njihovih članova te je nakon sat vremena požar lokaliziran uz upotrebu puhalica, naprtnjače s vodom i metli.

Po završetku akcije u Lištanima, na poziv djelatnika MUP- a istu večer u naselju Prolog također je lokaliziran požar u dužini od nekoliko stotina metara.

MUP HBŽ-a upozorava građane da poduzmu sigurnosne mjere prilikom paljenja vatre

Zbog učestalih požara na prostoru Tomislavgrada i Livna iz MUP-a Hercegbosanske županije pozivaju građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom paljenja na otvorenom prostoru i da poštuju odluku lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Posebno upozoravaju na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 122.

Samo svojim savjesnim ponašanjem i brigom za okolinu mogu smanjiti mogućnost izbijanja većih požara koji bi mogli imati i tragične posljedice, poručuju. (Hercegovina.info /FENA)

relax-portal.info

Popularno danas