Livnjak najuspješniji gradonačelnik Kaštela

Duga povijest Kaštela, grada podno Kozjaka, seže još od 852. godine. Te godine, 4. ožujka, ispisana je povelja kneza Trpimira, darovnica kojom je knez splitskoj nadbiskupiji darovao crkvicu svetog Jurja u Putalju. Pisana je latinskim jezikom na području drevnih Bijaća i to je prvi spomen hrvatskog imena i predstavlja jedan od najvažnijih povijesnih dokumenata. Upravo na taj datum Kaštelani obilježavaju Dan grada. Povijest Kaštela itekako je važna, no ovaj grad s jedinstvenom, više od 18 kilometara dugom obalom i zaljevom čine njegove ulice i trgovi, zapravo njegova sadašnjost i pogled u budućnost. A ta budućnost ogleda su u kontinuiranom demografskom i infrastrukturnom rastu.

Gradonačelnik Denis Ivanović: Obavljen je veliki posao u kratkom razdoblju

U završnu fazu ulazi projekt Aglomeracije, vrijedan čak 1,3 milijarde kuna. Realizirani su i brojni gradski projekti na uređenju obale, prometnica, a u tijeku su investicije koje se odnose na obrazovanje, kulturu i zbrinjavanje otpada

Da su Kaštela u posljednje vrijeme jedno od najvećih gradilišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, svjedoče i brojni projekti na brojnim lokacijama, pa gotovo da nema ulice bez radova. U povodu Dana grada razgovarali smo s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem.

Možete li nam kratko kazati koji se projekti trenutačno provode u Kaštelima?

– U završnu fazu ulazi projekt Aglomeracije, vrijedan čak 1,3 milijarde kuna. Realizirani su i brojni gradski projekti na uređenju obale, prometnica, a u tijeku su investicije koje se odnose na obrazovanje, kulturu i zbrinjavanje otpada.

Što je izgrađeno kad su u pitanju vodoopskrba i kanalizacija?

– U okviru Aglomeracije Kaštela – Trogir izvedeno je oko 100 kilometara kanalizacijske mreže, 30 kilometara nove vodoopskrbne mreže i rekonstruirano nešto više od 40 kilometara postojeće. Time su osigurani uvjeti za čak 5500 novih kanalizacijskih priključaka i 1100 priključaka na novu i rekonstruiranu vodovodnu mrežu. Dodatno, izgrađene su i dvije crpne stanice, jedna u Sućurcu, a druga u Rudinama.

Koji nas projekti očekuju u ovoj godini?

– Među brojnim projektima koji nas očekuju u ovoj godini svakako valja istaknuti kompletno uređenje i obnovu Lucijina puta u Kaštel Štafiliću. Riječ je o prometnici u kojoj je smješten dječji vrtić “Maslina”, a odmah ispod nalazi se spomenik prirodne baštine, više od 1500 godina stara maslina. Projekt je vrijedan tri milijuna kuna i financira se isključivo iz gradskog proračuna. Kako bi se prometna sigurnost podignula na veću razinu, u pripremi je izrada dokumentacije za projekt postavljanja semafora na križanju Ceste dr. Franje Tuđmana s Ulicom Satnije Putalj u Sućurcu, na lokaciji gdje se nalaze brojni trgovački centri. U tijeku su radovi na kompletnoj obnovi i potpunom opremanju budućega Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, a projekt je vrijedan više od 12 milijuna kuna. Uskoro se kreće i u uređenje kina “Sv. Juraj” u Kaštel Sućurcu. Počela je druga faza proširenja groblja u Kaštel Kambelovcu. Projektom vrijednim četiri milijuna kuna dobit će se dodatnih 110 grobnica. Osim proširenja groblja u Kambelovcu, počelo se raditi i na projektiranju i širenju groblja u Kaštel Lukšiću.

Kad će se početi s projektom LED rasvjete?

– U tijeku je i velika nabava javne rasvjete. Grad će starije natrijeve žarulje postupno zamjenjivati novom LED rasvjetom, što će posljedično donijeti i značajnu uštedu.

Možete li se osvrnuti na završene projekte na području grada?

– U okviru provedbe projektnih aktivnosti obavljeni su građevinski radovi kojima je vili Nika vraćen stari sjaj. U prostore vile Nika smjestila se Turistička zajednica grada Kaštela, a u novoobnovljenom objektu djelovat će i Centar za zaštitu kulturne baštine i klimatske promjene. Uredili smo kompletno Dudanov park u Kaštel Kambelovcu pa su Kaštela dobila još jednu u nizu prirodnih oaza, a ujedno smo dokazali kako su Kaštela “zeleni grad”. Dugo očekivani nastavak projekta “Zaželi – grad Kaštela” dobio je svoj nastavak. U sklopu projekta vrijednog nešto više od 740 tisuća kuna bespovratnih sredstava zaposleno je 15 žena, koje se brinu o 93 korisnika. Radimo sustavno na brendiranju Kaštela kroz Kaštelansko kulturno ljeto, Advent u Kaštelima, promoviramo crljenak kaštelanski, a turizam nam je u iznimnom porastu, kako po broju dolazaka, tako i noćenja.

Jeste li zadovoljni trenutačnim stanjem kad je u pitanju zbrinjavanje otpada?

– Itekako sam zadovoljan jer je obavljen veliki posao u kratkom razdoblju. Da je u Kaštelima u posljednje dvije i pol godine postignut komunalni iskorak, i to nakon osnivanja vlastite gradske tvrtke “Zeleno i modro”, među ostalim svjedoče i činjenice kako su zauvijek u povijest otišli brojni kontejneri, koji su zamijenjeni kantama na kućnom pragu u sklopu projekta “Svaka kuća svoja kanta”. Završava se drugo reciklažno dvorište, vrijedno oko pet milijuna kuna, i to na području Sućurca, a ove godine se kreće s izgradnjom polupodzemnih spremnika za papir i plastiku te s realizacijom izgradnje prve županijske kompostane. Stopa odvajanja otpada u Kaštelima sada iznosi impozantnih 22 posto.

Dva nova objekta za predškolski odgoj

Na radost mališana, Kaštela će uskoro dobiti dva nova objekta za predškolski odgoj, i to u Radunu i Kaštel Lukšiću.

Za radove na dogradnji gradskog vrtića “Trešnjica” u Kaštel Lukšiću uskoro bi se trebao izabrati izvođač radova, a time bi ovaj vrtić dobio jednu jasličku grupu te bi se u sklopu dogradnje obnovio i ulaz vrtića, krovište, kao i pješačka staza.

– U tijeku je priprema dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave za odabir izvođača radova. Glavnim projektom predviđena je dogradnja jasličke jedinice s istočne strane postojeće zgrade. Dogradnjom jasličke jedinice formira se novi zajednički ulazni prostor kao proširenje postojećega komunikacijskog trakta. Nova jaslička jedinica koncipirana je u duhu izvornog projekta kao zaseban blok s garderobom i sanitarijama uz komunikacijsku os te dnevnim boravkom uz južno pročelje, orijentiranim prema vrtićkom dvorištu – kazali su iz Grada, navodeći kako je ukupna procijenjena vrijednost radova 425 tisuća eura.

image

Naime, u lipnju 2022. godine izrađen je izvedbeni projekt i troškovnik radova. Izvedbenim projektom i troškovnikom radova obuhvaćena je i obnova postojećeg dijela pročelja vrtića postavom termoizolacijskog fasadnog sustava, obnova ravnog krova i obnova ophoda, odnosno pješačke staze oko zgrade.

Osim dogradnje vrtića “Trešnjica”, u iznosu većem od 488 tisuća eura, gradit će se i nove jasličke skupine i u dječjem vrtiću “Višnjica” u Radunu.

Dogradnjom ova dva vrtića iduće bi upisne godine sva djeca u Kaštelima trebala dobiti svoje mjesto u vrtićima.

image

 

Gradi se sportski centar u Gomilici

Na površini od gotovo 5000 četvornih metara u Kaštel Gomilici na samom početku ulice Milinkovo iznad magistrale gradi se drugi sportsko-rekreacijski centar, i to na zadovoljstvo mladih kojih je iznimno veliki broj u tom dijelu grada.

image

Kaštela sportski centar

Centar Milinkovo predviđa izgradnju rekreacijskog centra s ugostiteljskim objektom i pripadajućim parkingom, dok se rekreacijski dio sastoji od kombiniranog igrališta za mali nogomet i košarku, cageball, boćalište, street workout, stolni tenis i dječje igralište.

Ugovorena je izrada projektne dokumentacije (idejno rješenje, glavni i izvedbeni projekt) u iznosu od 26.265,84 eura.

U tijeku je izrada izmjene i dopune glavnog projekta, a nakon ishođenja građevinske dozvole pokrenut će se nabava za izvođača radova i krenuti s izgradnjom, što je planirano u trećem kvartalu 2023. godine.

image

– Veliki sportski centar za mlade izgradili smo prije par godina na području Raduna, i ovo će biti drugi koji će se graditi iznad magistrale. Uz ova dva sportska centra, u protekle četiri godine u cijelim Kaštelima izgradili smo oko trideset manjih dječjih igrališta, dakle obuhvatili smo sve mjesne odbore. Također, izgradili smo i uredili nekoliko teretana na otvorenom, a sve to dokaz je da aktualna vlast itekako misli na djecu i mlade – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

 

Obala poput Monte Carla

Razvitak kaštelanske obale, kako je prije šest godina, prije svoga prvog mandata obećavao Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela, drugog po redu najvećeg grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, vidljiv je iz godine u godinu, a ulaganja u obalni dio vide se na svakom koraku.

image

Završena je tako izgradnja luke za javni promet u Kaštel Starom, a riječ je o financijski najskupljem projektu Županijske lučke uprave i Grada Kaštela. Projekt koji je nedavno završen obuhvatio je radove na izgradnji novog, 200 metara dugog lukobrana, uređenje ukupno 9500 četvornih metara obalnog pojasa te 160 komunalnih vezova za domicilno stanovništvo. Nova luka je, složit će se mnogi, uz novu obalu, potpuno promijenila vizuru stare jezgre Kaštel Staroga, no na tome se neće stati.

Završeni su i radovi na projektu sanacije obalnog zida istočno od kule Rotondo u Kaštel Štafiliću, a na zadovoljstvo građana tog dijela Kaštela riva i šetnica zablistali su u punom sjaju. U sklopu projekta saniran je obalni zid od kule Rotondo do crpne stanice Kaštel Novi, izgrađena je školjera za zaštitu od valova te šetnica u zaobalju obalnog zida koju krase nezaobilazne palme. Jednako tako u dvije faze kompletno je uređena i opremljena jedna od najljepših plaža u Kaštelima, plaža Glavica u Kaštel Lukšiću, a riječ je investiciji “teškoj” više od pet milijuna kuna.

Kreće se s uređenjem obale sve do Kaštel Novog – projektom nazvanim “Novo lice Kaštela“.

image

Obalni dio Kaštela, preciznije od kule Cega u Kaštel Starom do kule Ćipiko u Kaštel Novom, poprima potpuno novi izgled. Vizuru na kakvu malo tko može ostati ravnodušan. Prema procjenama, projekt uređenja ovog dijela obale bit će vrijedan oko 30 milijuna kuna, a pomoć Gradu u financiranju projekta obećali su Županija i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Važno je napomenuti kako je u pripremi i izrada dokumentacije za uređenje sućuračke rive, a jednako tako kreće se i s projektima uređenja obale na području Kaštel Kambelovca. Završetkom tih projekata obala u Kaštelima blistat će cijelom svojom dužinom, a Kaštela će, na zadovoljstvo kako građana, tako i njihovih gostiju, biti jednaka Monte Carlu.

 

Članak je napisan u suradnji s Gradom Kaštela. 

livnovine.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas