Leotar proslavio plasman u ABA 2 ligu, ali da li će tamo oni ili Borac?

Djelovalo je da su Košarkaši Leotara dosanjali san zvani ABA 2 liga. Na kraju krajeva, i sami Trebinjci su na svojoj stranici na društvenim mrežama objavili da idu u ABA 2. Međutim, ne može biti sve tako jednostavno kada je ABA 2 u pitanju.

Naime, u propozicijama takmičenja stoji da svaka država ima dva predstavnika. Tako se dobije 12 učesnika. Ostala dva učesnika se određuju prema rezultatima u ABA 2 u prošloj sezoni ukoliko ti timovi nisu izborili plasman u ABA 2 kroz nacionalna takmičenja.

Šta to zapravo znači za klubove iz Bosne i Hercegovine ?

To znači sledeće. Široki i Sparsi će igrati ABA 2 i njihov plasman nije sporan. Leotar je sledeći po tabeli ali tu nastaje moguća komplikacija. Naime, Borac je ove sezone igrao ABA 2 i stigao do polufinala. Kroz domaće takmičenje nije izborio plasman u ABA 2. Samim tim, Borac spada baš u kategoriju jednog od dva kluba koji bi igrao ABA 2 na osnovu rezultata u istoj. Drugi bi vjerovatno bio Zlatibor s obzirom da su osvojili ABA 2, nisu mogli igrati ABA 1 radi propozicija a kroz ligu u Srbiji nisu izborili plasman u ABA 2.

Međutim, čak i da Borac dobije prednost ispred Leotara iako je na tabeli završio iza Trebinjaca, ne mora biti nužno kraj za Trebinjce. Hrvatske klubove ne zanima ABA 2 i gotovo je sigurno da neće naći dva zainteresovana kluba a pitanje je da li će imati i jednog predstavnika. Takođe, vidjećemo da li će Makedonija imati dva s obzirom da je MZT od sledeće sezone u ABA 1.

  Za kim sve traga BiH: Sa stranice Interpola smiješi se 100 osoba, ali veći dio potjernica uopće nije javan

Takođe, treba napomenuti da se ovo pravilo koje bi pokvarilo sreću Leotaru, nije primjenilo za sezonu 21/22. Naime, Sloboda iz Užica sezonu ranije igrala je četvrtfinale ABA 2. Te sezone kroz ligu u Srbiji nije izborila plasman u ABA 2 i nije se aktiviralo pravilo da po rezultatu budu dio ABA 2.

Kako god, čeka nas burno ljeto a kad je ABA 2 u pitanju, očito i ne može drugačije.

ABA 2 propozicije


 

 

sport1.oslobodjenje.ba

javno.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://www.tnt.ba
Alem je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija naše Grupacije. Voli da piše o svom poslu, marketingu, online zaradi i putovanjima.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi