LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Europskom ili Svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene

Jedna od najboljih bosanskohercegovačkih sportašica, Lejla Njemčević (28 godina), vodeća biciklistkinja na svjetskoj UCI maraton ranking listi, je od kraja studenog u Čapljini gdje se redovito zimi priprema za sezonu ispred nje.

Lejla obično čitavu zimu provede u Čapljini, odnosno odrađujući treninge na hercegovačkim terenima, gdje joj u ovo doba godina odgovaraju klimatske prilike.

 – Prije 8 godina smo prvi put počeli dolaziti u Čapljinu zbog povoljnih vremenskih prilika za vožnju bicikla zimi. Najprije smo dolazili samo vikendima, a već sam sljedeće godine potpisala svoj prvi profesionalni ugovor i onda sam zajedno sa svojim trenerom (Amar Njemčević, op.a.) čitavu zimu počela da treniram u Čapljini. Nama je u to vrijeme jako odgovaralo što je Čapljina blizu Sarajeva, pa smo se mogli vratiti u Sarajevo zbog obveza na fakultetu kad je bilo potrebno, priča Lejla Njemčević.

U Čapljini egzistira Biciklistički klub Čapljina, ali zbog specifičnih potreba ona nije u prilici često voziti grupne treninge.

 – Moji treninzi su jako specifični i nažalost nemam mnogo slobode kad je u pitanju grupni trening, iako bi to za mene bilo mnogo interesantnije pogotovo u zimskom periodu kad su treninzi najduži. Ipak mi je drago da se biciklizam u Čapljini ubrzano razvija s BK Čapljina.

U Hercegovini se trenutno sprema za etapnu utrku u Španjolskoj koja je na rasporedu između 27. veljače i 4. ožujka.

 – Moja prva utrka u sljedećoj sezoni je Andalucia Bike Race, šestodnevna etapna utrka u Španjolskoj. Pored toga naš najveći cilj će biti ponovno osvajanje Svjetske maraton lige, kao i medalje s Europskog i Svjetskog prvenstva, pojašnjava Sarajka.

LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Europskom ili Svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene

Najbolja bh. biciklistkinja je osvajačica Svjetske maraton lige i broj 1 na UCI maraton listi. Što bi u toj poziciji bio sljedeći sportski iskorak?

 – Osvajanje medalje na Europskom i Svjetskom prvenstvu. Iako sam ove godine bila favorit za osvajanje medalja, imala sam tehničke probleme na obje utrke, ali drago mi je da imamo još ciljeva koji nam daju veliku motivaciju, napominje Lejla.

Kakav je obim treninga za elitnu brdsku biciklistkinju? Što sadrži ostatak tvog treninga?

 – Moji treninzi traju od 4 do 6 sati dnevno, a u zimskom periodu u prosjeku imam 25 sati treninga tjedno. Broj kilometara ovisi od toga da li više vozim brdski bicikl ili cestovni, ali godišnje u prosjeku pređem oko 20.000 kilometara. Osim treninga na biciklu, također u početnom dijelu zimskih priprema radim i trčanje i planinarenje, a tijekom čitave godine radim snagu u teretani, zaključila je Lejla Njemčević.

Oporavak i ishrana

S obzirom na težinu treninga pretpostavljam da imaš nekoga da se brine za tvoju ishranu i oporavak?

 – Oporavak i ishrana su jednako bitni kao i trening, tako da kao što imam trenera, imam i osobe koje se brinu o tome. Ja trenutno imam jednake uvjete kao i natjecateljke iz drugih država, međutim nije uvijek bilo tako. Godinama, kako su moji rezultati napredovali, tako smo imali više mogućnosti da ulažemo i u druge aspekte treninga.

lejla njemčević: osvajanje medalje na europskom ili svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene
LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Europskom ili Svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene

Prilagođena sam našim uvjetima

Koliko si zadovoljna sponzorskom podrškom koju imaš i može li se to usporediti sa tvojom konkurencijom iz drugih, uređenijih država?

 – Ja se ne volim uspoređivati sa drugim državama, jer ja predstavljam Bosnu i Hercegovinu i u tom smislu zaista ništa ne bih mijenjala. Naravno da je u uređenijim država mnogo jednostavnije baviti se sportom, međutim ja dolazim iz Bosne i Hercegovine i naučila sam da se prilagodim uvjetima koje imam.

Brdski biciklizam u BiH je jako razvijen

Kako bi ocijenila stanje brdskog biciklizma u BiH?

 – Brdski biciklizam u Bosni i Hercegovini je jako razvijen. Premijer liga Bosne i Hercegovine je jako kvalitetna i staze su fizički i tehnički dovoljno teške da nas pripreme za natjecanja na utrkama Svjetske biciklističke federacije UCI. Sretni smo i što imamo prirodne uvjete za bavljenje ovim sportom, mnogo planina s različitim terenima.

Uživam u brdskom biciklizmu

Koliko se planiraš baviti biciklizmom na elitnom nivou i imaš li neke planove za poslije?

 – Osjećam se spremno i na sreću nemam problema s povredama, tako da dok ostvarujem rezultate na vrhunskom svjetskom nivou i ispunjavamo ciljeve koje postavimo nema razloga da razmišljam do kada će moja karijera trajati. Brdski biciklizam je iznimno zahtjevan kada su u pitanju povrede. Ipak nadam se da će to biti što duže jer zaista uživam u brdskom biciklizmu, a u pitanju je sport koji zahtijeva da imate bar 30 godina za velike rezultate.

Piše: Ersan Bijedić

desk@dnevni-list.ba

lejla njemčević: osvajanje medalje na europskom ili svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene
LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Europskom ili Svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene

The post LEJLA NJEMČEVIĆ: Osvajanje medalje na Europskom ili Svjetskom prvenstvu bi bio sportski iskorak za mene appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

Popularno danas