back to top

Legendarni teniser preživio je najveći masakr u historiji Škotske: Stradalo 16 učenika i učiteljica

Nakon krvavog pira u Beogradu pojavila se priča o nekada prvom teniseru svijeta Endiju Mareju (Andy Murray), koji je svojevremeno bio svjedok velike tragedije i horora.

Priča nas vraća u 1996. godinu kada je napadač ubio 16 djece i učiteljicu u krvavom piru u školi u škotskom Danblejnu. Marej je tada imao svega devet godina, a otkrio je i da je poznavao ubicu Tomasa Hamiltona (43).

Marej i njegov brat Džejmi (Jamie) su bili na časovima kada je Hamilton upao u dvoranu osnovne škole naoružan sa čak četiri pištolja i 700 metaka.

Nakon što je ubio 16 djece i učiteljicu, Hamilton je izvršio samoubistvo.

Marej je prvi put o ovoj tragediji govorio u dokumentarcu Amazon Prime Video “Andy Murray: Resurfacing”, i ispričao kako je Tenis postao “bijeg” od tragedije koju je srećom izbjegao.

– Tenis mi je u život toliko važan i zbog te traume iz Danblejna. Siguran sam da je svoj djeci bilo teško, iz različitih razloga. Znali smo tog čovjeka. Kada bismo išli u dječji klub, on je bio s nama u autobusu – rekao je Marej jedne prilike.

Inače, Vlada Velike Brijtanije je djelovala nakon masakra u Danblejnu, te donijela oštre zakone o oružju.

Tenis/954614-legendarni-Teniser-prezivio-je-najveci-masakr-u-historiji-skotske-stradalo-16-ucenika-i-uciteljica”>www.haber.bajavno.ba

Popularno danas