VijestiKreće velika proljetna sadnja u Mostaru: Građani, javite se...

  Kreće velika proljetna sadnja u Mostaru: Građani, javite se i odaberite sadnice!

  Inicijativa građana „Ko će više #uraditidobra“, u saradnji sa Gradom Mostarom, organizuje veliku proljetnu sadnju cvijeća, voća i ukrasnih sadnica u Mostaru.

  Naglasak je na trajnim sadnicama cvijeća, tradicionalnim voćkama (masline, jabuke, trešnje, šipak) te ukrasnim sadnicama, a građani će moći sadnice o kojima brinu nazvati imenom koje će biti ugravirano u eko pločicu.  

  Ukrasiti ulice, kvartove i dvorišta cvijećem i voćkama!

  Inicijativa građana „Ko će više #uraditidobra“ želi Mostaru vratiti stari sjaj i ukrasiti grad, ulice, kvartove i dvorišta cvijećem, raznim voćkama i ukrasnim sadnicama. 

  Iz tog razloga je planirana veliku akcija sadnje voća i cvijeća na prethodno odabrane lokacije na mostarskim ulicama, kvartovima/dvorištima i obazovnim institucijama (osnovnim i srednjim školama te fakultetima). Planirani datum akcije je 31.3.2022. godine. Sve to pod motom „Ko će više? #posaditisadnicavoća & #posaditicvijeća“.           

  Da bi sadnice lijepo izgledale, u planu je da isti dan u saradnji sa komunalnim preduzećima očistimo dvorišta zgrada, škola, kvartova i drugih javnih površina.

  Poziv građanima da odaberu sadnice za svoju okolinu – jedini uslov, da se brinu o njima!

  Pozivaju se svi građani koji žele učestvovati u akciji da se do 20.03.2022. jave na email [email protected]  sa prijedlozima, idejama, lokacijama za sadnju cvijeća i sadnica voća kako bismo zajedno sa stručnim službama Grada i arhitektima, koji su dio akcije isplanirali akciju sadnje. Građani tom prilikom mogu reći koje sadnice bi željeli posaditi u svoja dvorišta ili prikladan prostor oko svoje ulice i iste će moći preuzeti dan prije sadnje. Takođe će biti upriličene zajedničke akcije sađenja pod motom „Ko će više? #posaditisadnicavoća & #posaditicvijeća“.          

  Svi prijedlozi građana za sadnju koji budu u skladu s urbanističkim planom će biti uvaženi uz jedini uslov da građani preuzmu odgovornost za održavanje sadnica koje posade, kako bi akcija bila dugoročno održiva. 

  Na posađenim voćkama i ukrasnim sadnicama u gradskim kvartovima prema želji, mogu biti istaknute eko pločice sa ugraviranim imenima, tako da građani mogu nazvati sadnice po ljudima koje vole. Pa bi u gradu imali Samirinu trešnju, Snježaninu maslinu, Amarovu smokvu, Milijev šipak, Mijinu ružu itd. 

  Ovim putem pozivamo sve institucije, vladin i nevladin sektor te poduzetnike za podršku ovoj inicijativi, shodno mogućnostima. Za uspješnu realizaciju akcije su nam potrebna sredstva za kupnju sadnica, prihrane za biljke i druge opreme te osvježenja za školarce i druge volontere za vrijeme sadnje.  Grad Mostar nam je već osigurao 100 sadnica, a naš cilj je da prikupimo i posadimo 500 i više.

  Molimo da se javite i postanete dio ove akcije kako bismo svi mogli živjeti u ljepšem i uređenijem gradu. 

  O inicijativi građana „Ko će više? #uraditidobra“ 

  Inicijativa građana „Ko će više #uraditidobra“ nastala je okupljanjem ljudi koji žele uložiti svoje vrijeme, trud i sredstva u društveno korisne akcije kako bi svi zajedno živjeli u ljepšem Mostaru. 

  Sve je počelo prošle godine Facebook postom, koji je objavio Mostarac Adi Đukić na svom profilu sa pozivom zainteresovanima da preduzmu kolektivne akcije i riješe bar one probleme u zajednici koji se mogu lako riješiti. Odziv je bio izuzetno velik, identifikovan prvi problem koji može biti riješen u gradu i dogovorena i uspješno realizovana prva akcija 2021. godine „Ko će više? #očistitikesa“. Za jedan dan je Bišće polje očišćeno od kesa i drugog smeća.

  Nadamo se da ćemo uskoro dobiti Vašu podršku kako bismo zajedno doprinijeli da ovog proljeća Mostar bude pun cvijeća, voćki i ukrasnih sadnica. 

  Građani se mogu javiti na email: [email protected]

  Facebook grupa: https://www.facebook.com/groups/koceviseuraditidobra


  novasloboda.ba
  #Kreće #velika #proljetna #sadnja #Mostaru #Građani #javite #odaberite #sadnice

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img