back to top

Krajem ožujka počinje disciplinski postupak protiv sutkinje Radmile Mandić

Glavna rasprava u disciplinskom predmetu protiv Radmile Mandić, sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu koja se tereti za više disciplinskih prekršaja, bit će održana krajem ožujka, odlučeno je na pripremnom ročištu.

Sutkinja Mandić se tereti za disciplinske prekršaje “donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon”, “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ te “neopravdano kašnjenje u izradi odluka“.

Sanela Gorušanović-Butigan, predsjedavajuća Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), navela je da je Ured disciplinskog tužioca podnio dvije tužbe protiv sutkinje Mandić, nakon čega je doneseno rješenje o spajanju dva predmeta.

Prema disciplinskoj tužbi, Mandić se tereti da je – postupajući u predmetu Općinskog suda u Širokom Brijegu – neopravdano kasnila u izradi odluka, kao i da je donijela odluku mimo Vijeća.

Tužbom, koju je pročitala disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić, Mandić se tereti da je propustila da u zakonski određenom roku zakaže i održi sjednicu Vijeća te donese rješenje, kao i da je tokom izrade obrazloženja presude od 1. decembra 2023. određeni dio prepisala iz druge presude, čime je počinila disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

Jerko Gavran, punomoćnik tužene Mandić, kazao je da će dokazati da se ne radi o disciplinskim prekršajima. U odnosu na tačku tužbe koja se odnosi na prepisivanje dijela presude, Gavran je naveo kako smatra da se radi o prekršaju kojeg nema u novim izmjenama Zakona o VSTV-u.

Disciplinska tužiteljica Bojanić je najavila saslušanje dvojice sudaca Općinskog suda u Širokom Brijegu, kao i iznošenje materijalnih dokaza, dok je punomoćnik tužene predložio saslušanje tužioca Josipa Aničića, kao i tužene Mandić u svojstvu svjedoka, uz iznošenje materijalnih dokaza.

Glavna rasprava je zakazana za 28. ožujak, piše detektor.ba.

ŠIROKOBRIJEŠKI SUD: Lov na nezavisne medije i gašenje pravde kroz kopiranu presudu CIN-u

Sud u Širokom Brijegu tereti CIN za klevetu zbog pisanja drugog medija

Krajem ožujka počinje disciplinski postupak protiv sutkinje Radmile Mandić Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas