More
  VijestiKorona virus COVID-19 što trebate znati

  Korona virus COVID-19 što trebate znati

  Dok pišemo ovu vijest, u svijetu je zaraženo 466,752 osobe, imamo 21,148 smrtnih ishoda, i 113,807 izliječenih od korona virusa. Sve to se odvilo u jako kratkom vremenskom periodu, u par mjeseci, ako promatramo čitav problem s pojavom korona virusa u Kini.

  U Federaciji BiH imamo 57 zaraženih od koronavirusa, i 3 smrtna slučaja. To je gotovo 6% stopa smrtnosti, što nikako nije bezazlen postotak. Testiranja se i dalje redovno provode, i unazad par dana bilježe se novi pozitivni s korona virusom.

  Što je koronavirus (coronavirus) COVID-19

  Korona virus je bolest respiratornih organa, najsličnija gripi, ali mnogo intenzivnija i pogubnija za čovjeka. Baš kao i kod gripe, simptomi koronavirusa su kašalj, groznica, i otežano disanje. Primarno se virus širi kontaktom sa zaraženom osobom, najčešće dok zaražena osoba kašlje ili kihne. Također, korona virus se širi dodirivanjem zaraženih površina i predmeta, na kojima se nalazi virus, nakon čega osoba dodiruje oči, nos ili usta.

  Kada pričamo o simptomima korona virusa, trebamo spomenuti da osoba može biti pozitivna na korona virus od 1 do 14 dana, prije nego se pojave simptomi bolesti. Zbog toga je teško pratiti bolest, i važno je raditi testiranje svih osoba, koje su bile u kontaminiranom području ili u doticaju s već oboljelim osobama.

  Prepoznatljivi simptomi bolesti COVID-19 su: groznica, umor, i suhi kašalj. Većina oboljelih se uspješno oporavi, njih oko 80%, bez potrebe za intenzivnim liječenjem. Ipak, mnogi će trebati intenzivnu medicinsku skrb, i moguće priključivanje na respirator. Bolest može biti ozbiljna, sa smrtnim ishodom.

  Teško pogođene grupe ljudi su: starije osobe, osobe sa nekim kroničnim oboljenjem (astma, dijabetes, ili srčane bolesti).

  Prevencija

  Trenutno ne postoji vakcina protiv korona virusa COVID-19. Ipak, možete djelovati preventivno, i to je ono najvažnije u vrijeme pandemije koja trenutno vlada.

  Možete se zaštititi, i spriječiti daljnje širenje virusa:

  često i redovno operite ruke, sapunom ili alkoholnim dezinfekcijskim sredstvima
  koristite zaštitnu masku za nos i usta, kada god je to moguće
  izbjegavajte bliske kontakte s drugim osobama, i čuvajte rastojanje od najmanje 1 metra
  budite kući, u samo izolaciji, dok traje pandemija
  nemojte dodirivati oči, nos i usta

  Liječenje korona virusa COVID-19

  Ne postoji lijek protiv koronavirusa, COVID-19, ali se osobe daju na liječenje, posebno teže oboljeli pojedinci. Rizična skupina ostaje u medicinskim ustanovama, najčešće u bolnici, sa punom brigom i odgovarajućim postupkom liječenja. Teško oboljeli se priključe na respirator, uz stalnu medicinsku njegu, dok se osoba ne oporavi.

  U slučaju da osoba bolje podnosi bolest, ima blaže simptome, može ostati kući i liječiti se kod kuće. Suzbiti simptome možete:

  odmaranjem i spavanjem
  utopliti se kod kuće
  ispijanjem većih količina tekućine
  korištenjem ovlaživača zraka, i toplim tuširanjem (za suzbijanje suhog kašlja)

  Nemojte se sami odlučiti na liječenje kod kuće. Svakako se javite vašoj najbližoj medicinskoj ustanovi, i dogovorite pregled. Tek kada vas liječnik pregleda, i potvrdi se prisutnost virusa, na osnovu pravog stanja će liječnik donijeti odluku o načinu liječenja. Pridržavajte se savjeta liječnika, i postupite po njegovom nalogu.

  Ukoliko ne znate koji broj trebate pozvati da bi dogovorili pregled, pozovite broj za hitnu medicinsku intervenciju (124 hitna pomoć) i dogovorite sa njima testiranje na COVID-19.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img