Korona virus COVID-19 što trebate znati

-

Dok pišemo ovu vijest, u svijetu je zaraženo 466,752 osobe, imamo 21,148 smrtnih ishoda, i 113,807 izliječenih od korona virusa. Sve to se odvilo u jako kratkom vremenskom periodu, u par mjeseci, ako promatramo čitav problem s pojavom korona virusa u Kini.

U Federaciji BiH imamo 57 zaraženih od koronavirusa, i 3 smrtna slučaja. To je gotovo 6% stopa smrtnosti, što nikako nije bezazlen postotak. Testiranja se i dalje redovno provode, i unazad par dana bilježe se novi pozitivni s korona virusom.

Što je koronavirus (coronavirus) COVID-19

Korona virus je bolest respiratornih organa, najsličnija gripi, ali mnogo intenzivnija i pogubnija za čovjeka. Baš kao i kod gripe, simptomi koronavirusa su kašalj, groznica, i otežano disanje. Primarno se virus širi kontaktom sa zaraženom osobom, najčešće dok zaražena osoba kašlje ili kihne. Također, korona virus se širi dodirivanjem zaraženih površina i predmeta, na kojima se nalazi virus, nakon čega osoba dodiruje oči, nos ili usta.

Kada pričamo o simptomima korona virusa, trebamo spomenuti da osoba može biti pozitivna na korona virus od 1 do 14 dana, prije nego se pojave simptomi bolesti. Zbog toga je teško pratiti bolest, i važno je raditi testiranje svih osoba, koje su bile u kontaminiranom području ili u doticaju s već oboljelim osobama.

Prepoznatljivi simptomi bolesti COVID-19 su: groznica, umor, i suhi kašalj. Većina oboljelih se uspješno oporavi, njih oko 80%, bez potrebe za intenzivnim liječenjem. Ipak, mnogi će trebati intenzivnu medicinsku skrb, i moguće priključivanje na respirator. Bolest može biti ozbiljna, sa smrtnim ishodom.

Teško pogođene grupe ljudi su: starije osobe, osobe sa nekim kroničnim oboljenjem (astma, dijabetes, ili srčane bolesti).

Prevencija

Trenutno ne postoji vakcina protiv korona virusa COVID-19. Ipak, možete djelovati preventivno, i to je ono najvažnije u vrijeme pandemije koja trenutno vlada.

Možete se zaštititi, i spriječiti daljnje širenje virusa:

često i redovno operite ruke, sapunom ili alkoholnim dezinfekcijskim sredstvima
koristite zaštitnu masku za nos i usta, kada god je to moguće
izbjegavajte bliske kontakte s drugim osobama, i čuvajte rastojanje od najmanje 1 metra
budite kući, u samo izolaciji, dok traje pandemija
nemojte dodirivati oči, nos i usta

Liječenje korona virusa COVID-19

Ne postoji lijek protiv koronavirusa, COVID-19, ali se osobe daju na liječenje, posebno teže oboljeli pojedinci. Rizična skupina ostaje u medicinskim ustanovama, najčešće u bolnici, sa punom brigom i odgovarajućim postupkom liječenja. Teško oboljeli se priključe na respirator, uz stalnu medicinsku njegu, dok se osoba ne oporavi.

U slučaju da osoba bolje podnosi bolest, ima blaže simptome, može ostati kući i liječiti se kod kuće. Suzbiti simptome možete:

odmaranjem i spavanjem
utopliti se kod kuće
ispijanjem većih količina tekućine
korištenjem ovlaživača zraka, i toplim tuširanjem (za suzbijanje suhog kašlja)

Nemojte se sami odlučiti na liječenje kod kuće. Svakako se javite vašoj najbližoj medicinskoj ustanovi, i dogovorite pregled. Tek kada vas liječnik pregleda, i potvrdi se prisutnost virusa, na osnovu pravog stanja će liječnik donijeti odluku o načinu liječenja. Pridržavajte se savjeta liječnika, i postupite po njegovom nalogu.

Ukoliko ne znate koji broj trebate pozvati da bi dogovorili pregled, pozovite broj za hitnu medicinsku intervenciju (124 hitna pomoć) i dogovorite sa njima testiranje na COVID-19.

spot_img

Mostar vijesti