More
  VijestiKordić: Upravljanje Mostarom želim što više približiti građanima (VIDEO)

  Kordić: Upravljanje Mostarom želim što više približiti građanima (VIDEO)

  Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i šefica Ureda Vijeća Europe (VE) u Sarajevu Bojana Urumova u petak su u mostarskoj Gradskoj vijećnici potpisali Memorandum o suradnji između ovog grada i Vijeća Europe koji će doprinijeti razvoju demokracije u Mostaru.

  Gradonačelnik Kordić kazao je kako će se u okviru suradnje organizirati Skupština građana na kojoj će 48 žitelja Mostara moći aktivno sudjelovati, vijećati i raspravljati o temama važnima za grad.

  – Ovo je prilika da se građani uključe, da delegiraju teme kroz postupnik koji je razradilo Vijeće Europe, kako bi gradski vijećnici i ja kao gradonačelnik dobili informaciju što je to trenutno od interesa građanima Mostara – pojasnio je Kordić.

  Po njegovim riječima, kada je ušao u utrku za mostarskog gradonačelnika njegova želja bila je građanima što više približiti vođenje i rješavanje problema u Mostaru, a upravo je Skupština građana odličan način da se to uradi.

  – Naša obaveza kao Grada je organizirati cijelu tu priču i dovesti ljude koji će odgovarati na pitanja, ali i kako bi mogli dobiti informaciju s terena i slušati što je to interes građana, što ih u ovom trenutku najviše muči, raspravljati s njima, dogovarati postupke i pokušati što više uključiti lokalnu zajednicu u problematiku grada – poručio je gradonačelnik.

  Građani će sami birati teme

  Šefica Ureda VE-a u Sarajevu Bojana Urumova kazala je kako će se u subotu, 10. srpnja, održati prva Skupština građana na kojoj će odabranih 48 građana sami izabrati pitanja o kojima će diskutirati.

  – Mislim da će ovo svrstati Mostar u skupinu gradova koji predvode ovaj proces koji je dosta suvremen i inovativan. Deliberativna demokracija je proces dizajniran da uključi što više mišljenja samih građana za pitanja koja ih se tiču. Konkretno pitanje koje je izabrano ovaj put je ekološko upravljanje i ekološki razvoj Mostara. To je pitanje svakodnevnice, ali kako sada imamo gradonačelnika i Gradsko vijeće nakon određenog vremenskog perioda, mislim da je ovo izuzetno dobra prilika da se navedeni proces uspostavi, te da se nakon nekog perioda građani zaista uključe u demokratski proces i da se njihovo mišljenje uzme u obzir – istaknula je Urumova.

  Tijekom četiri uzastopna vikenda Skupština građana skupit će reprezentativnu grupu od 48 nasumično odabranih građana koji će vijećati i izraditi preporuke o čistoći grada i održavanju javnog prostora u Mostaru, a teme su predložili i odabrali sami građani nakon konzultacija s civilnim društvom i gradskim vlastima.

  Skupština se organizira po posebno razvijenoj metodologiji koja osigurava transparentan i uključiv proces i omogućuje građanima da o toj temi uče od relevantnih stručnjaka i iz iskustava drugih gradova, te da čuju stavove lokalnih aktera i političkih predstavnika.

  Također, Skupština pruža priliku da se građani više angažiraju u razvoju politike i donošenju odluka na lokalnoj razini, a lokalnim vlastima u Mostaru da se istinski osvrnu na preporuke građana o pitanjima od interesa, uvodeći pristup deliberativne demokracije.

  Skupština građana je organizirana u okviru projekta “Razvoj demokratskog sudjelovanja u Gradu Mostaru” koji implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u sklopu Akcijskog plana Vijeća Europe za BiH 2018.-2021.

  Kordić: Upravljanje Mostarom želim što više približiti građanima (VIDEO)

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img