More
  VijestiKordić: Situacija u Mostaru nije nesigurna, ali trebat će nam pomoć (VIDEO)

  Kordić: Situacija u Mostaru nije nesigurna, ali trebat će nam pomoć (VIDEO)

  Gradsko vijeće Grada Mostara na današnjoj sjednici usvojilo je, među ostalim, Rebalans Proračuna Grada Mostara za 2021. godinu, te razgovaralo o pitanjima sigurnosti vezanim za probleme huliganizma.

  Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić kazao je u izjavi za medije kako je dnevni red današnje sjednice dopunjen zaključkom o rješavanjima problema huliganizma i navijačkih skupina u Mostaru.

  – Nadam se da će i ova diskusija biti dobro iskorištena i da ćemo doći do kvalitetnog zaključka jer svi smo svjedoci da se Mostar proteklih dana, a i zadnjih godina, susreće sa sve većim brojem huliganskih napada u kojima su ugroženi životi građana, ali i tih pripadnika navijačkih skupina. Grad Mostar može pokrenuti dosta stvari i inicijativa i mislim da je bilo dosta čekanja, jer čekajući na više instance vlasti mi još nismo napravili ni korak naprijed, tako da ćemo sada učiniti ono što je u našoj nadležnosti, a ono što nije u našoj nadležnosti predložit ćemo višim nivoima vlasti poput Skupštine, da se konačno uđe u obračun s ovim događanjima i da nikad više u Mostaru nemamo ovakvih problema – kazao je Marić.

  Dodao je kako je bitno formirati radnu grupu ili komisiju koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i uputiti prijedloge prema Gradskom vijeću, a onda i prema višim instancama vlasti gdje se može tražiti i donošenje zakona o sportu, o zabrani huliganstva i slično.

  – Ima dosta mogućnosti samo je pitanje volje, ali mislim da mi više nemamo vremena za gubljenje i čekanje naredne prilike hoćemo li imati ljudskih žrtava ili ne. Moramo poduzeti određene korake, to vrijeme je upravo sada, a možda je bilo i puno ranije. Gradsko vijeće iskazalo je svoju zabrinutost i žaljenje za sve ovo što se događalo i nadam se da do takvih scena više neće doći. Siguran sam da ćemo nakon rasprave imati i dobar prijedlog zaključka – kazao je Marić.

  Naveo je kako se povodom navedenih događaja nije javno oglasio, jer je čekao sjednicu Gradskog vijeća.

  – Gradonačelnik se oglasio, možda sam trebao i ja, ali sam čekao sjednicu da Gradsko vijeće Mostara stane iza ovih zaključaka i da svi zajedno to osudimo, a ne samo predsjednik Vijeća. Ovaj današnji prijedlog zaključka i rasprava o ovom stanju i događanjima koja su se dogodila puno su jači od jednog priopćenja, a naravno da svi to osuđujemo i da se ne slažemo s takvim načinom ponašanja – naglasio je Marić.

  Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako Grad nema velike ovlasti kada je u pitanju sigurnost.

  – Sigurnost je ipak na nivou županije, policije i slično, ali imali smo više sastanaka s Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), radimo i na projektu postavljanja kamera po Mostaru, to bi se moglo realizirati već u siječnju sljedeće godine, ali ne znam hoće li to biti dovoljno da se spriječe huliganski incidenti. Zbog grafita je bio ugrožen jedan ljudski život i iznimno mi je žao da se takve scene događaju u Mostaru, pogotovo u trenutku kada ovaj grad počinje biti primjer lokalne zajednice na nivou BiH. Osobno sam strašno razočaran, mi kao Grad nemamo neke velike mogućnosti, ali poduzet ćemo sve što možemo u vidu inicijativa i pritisaka prema višim razinama vlasti – kazao je Kordić.

  Dodao je kako stanje u Mostaru nije nesigurno.

  – Kad su se navedeni neredi dogodili, svi smo u afektu to doživjeli, a ja prvi sam praktički poludio i rekao da bi se svi grafiti u gradu trebali ukloniti ili bar u centralnoj zoni zabraniti bilo kakve grafite s bilo kakvim porukama. Ali ako nisu grafiti uzrok bit će nešto drugo, mislim da je problem ozbiljniji i trebat će nam pomoć i viših nivoa vlasti da u gradu napravimo takvu situaciju da je sigurna, iako neću reći da je situacija nesigurna. S vremena na vrijeme imamo ovakve incidente, ali ne želim vjerovati da su ovo dirigirane stvari u trenutku kad ovaj grad kreće naprijed. Mislim da bi svi mi koji živimo u Mostaru trebali razgovarati s djecom, poslati neke dobre poruke i pokušati izbjeći ovakve incidente koji nas vraćaju nazad, postaju aktualna tema i grad postaje žarište u državi, a to nismo. Grad Mostar ubrzanim korakom ide naprijed, i politička i bilo kakva druga atmosfera je dobra, svakodnevno radimo na tome da se sve to još dodatno poboljša i za sada nam dobro ide i ne trebaju nam ovakvi nemili događaji koji su se dogodili – kazao je gradonačelnik.

  Što se tiče gradskog proračuna, Kordić je kazao kako je Vijeće pod pritiskom da u sljedećih 15-20 dana donese nacrt proračuna za 2022. godinu.

  – Mislim da ćemo uz sve ostale poteškoće koje imamo, ipak uspjeti. Jako puno je posla, puno radimo i nadam se da ćemo brzo vidjeti konkretne rezultate, a pogotovo kad su javna poduzeća u pitanju. Također, trudit ćemo se da u našem mandatu pokušamo priču oko olimpijskog bazena u Mostaru barem donekle dovesti kraju. Mostar treba imati olimpijski bazen, to uopće nije upitno, a zahvaljujući Lani Pudar to je postala tema i drago mi je da je tako – kazao je Kordić.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img