Kordić: Sigurnosna situacija u Mostaru nešto teža nego ranije (VIDEO)

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeće Mostara razmatrana je informacija o stanju sigurnosti u Mostaru te se doneseni određeni zaključci koji će biti upućeni prema županijskom MUP-u u cilju poboljšanja sigurnosne situacije.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, komentirajući izvješće o stanju sigurnosti prema kojem je razbojništvo povećano za 80 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, a broj prijava za narušavanje javnog reda i mira povećan je za više od 300 posto, kazao je kako je sigurnosna situacija nešto teža nego što je bila ranije.

– Vi znate da je to u domeni MUP-a i da nije u Gradu, ali ono što je dobro je što smo mi počeli s inicijativama prema Ministarstvu da eventualno damo svoj doprinos za poboljšanje sigurnosne situacije i u tom kontekstu ćemo i dalje nastaviti – poručio je Kordić.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić dodao je kako su gradski vijećnici svjesni problema u županijskom MUP-a, ali da to ne može biti izgovor za porast kriminaliteta.

– Znamo za probleme koje imaju u MUP-u, od nedostatka komesara, manjka policijskih službenika i same administracije u MUP-u. Upoznati smo sa svime, ali ne možemo biti zadovoljni sigurnosnom situacijom u Mostaru i tako smo i rekli. Izvješće je urađeno za četiri mjeseca 2021. i ne znam kakvi će biti pokazatelji kada se uzme razdoblje od godine dana – kazao je Marić.

  Studij arheologije SUM-a nastavio istraživanja na brdu Lib

Dodao je kako mora postojati bolja suradnja između jedinica lokalne samouprave i MUP-a te su u tom smjeru usvojeni određeni zaključci koji će biti upućeni prema MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije.

Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić kazao je kako je evidentan porast kriminala u Mostaru.

– Svi vidimo kakvo je stanje na terenu. Jučer i prekjučer gorjelo je privatno auto, imamo stalno neke izgrede, uništavanje privatne imovine… Porast kriminala jasan je svakom građaninu Mostara i žalosno je što nitko nije iz Policijske uprave došao da obrazloži ovo izvješće – istaknuo je Zalihić.

Agresivno protiv nelegalne gradnje

Na sjednici se raspravljalo i o legalizaciji objekata, odnosno o Odluci o postupku i uvjetima za utvrđivanje statusa građevine iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

Gradonačelnik Kordić je istaknuo kako to ne znači da će se sva nelegalna gradnja u Mostaru legalizirati.

– Radi se o odluci koja će definirati i dati mogućnost da ljudi dobiju papire za objekte koje su gradili. Ne smije se dobiti dojam da će ovo Gradsko vijeće i gradonačelnik legalizirati svu ilegalnu izgradnju u Mostaru. Vrlo jasno smo iskomunicirali kako nema mjesta ilegalnoj gradnji, bit ćemo agresivni u zaustavljanju ilegalne gradnje – poručio je gradonačelnik.

U oporbenom SDP-u BiH nisu bili zadovoljni spomenutom odlukom, ocijenivši ju poražavajućom.

– U predizbornoj kampanji svi smo govorili o legalizaciji, govorili smo da se mora podvući crta, a onda smo dobili ovakvu odluku. Amandmani koji su došli od Odbora za urbanizam tretiraju promjenu gotovo svakog člana te odluke tako da vijećnici nisu mogli dobiti sliku kako ta odluka u konačnici izgleda jer imamo hrpu amandmana – istaknuo je Zalihić.

  U Mostaru od posljedica koronavirusa preminuli Livnjak i Kanađanin

Tijekom sjednice raspravljalo se o buci u ugostiteljskim objektima i o tome što što se može učiniti po pitanju buke. Mostarski gradonačelnik kazao kako su se MUP-u obratili sa zaključcima te da se nada da će “policija imati sluha da posluša zahtjeve”.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi