More
  VijestiKordić: Sigurnosna situacija u Mostaru nešto teža nego ranije (VIDEO)

  Kordić: Sigurnosna situacija u Mostaru nešto teža nego ranije (VIDEO)

  Na današnjoj sjednici Gradskog vijeće Mostara razmatrana je informacija o stanju sigurnosti u Mostaru te se doneseni određeni zaključci koji će biti upućeni prema županijskom MUP-u u cilju poboljšanja sigurnosne situacije.

  Gradonačelnik Mostara Mario Kordić, komentirajući izvješće o stanju sigurnosti prema kojem je razbojništvo povećano za 80 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine, a broj prijava za narušavanje javnog reda i mira povećan je za više od 300 posto, kazao je kako je sigurnosna situacija nešto teža nego što je bila ranije.

  – Vi znate da je to u domeni MUP-a i da nije u Gradu, ali ono što je dobro je što smo mi počeli s inicijativama prema Ministarstvu da eventualno damo svoj doprinos za poboljšanje sigurnosne situacije i u tom kontekstu ćemo i dalje nastaviti – poručio je Kordić.

  Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić dodao je kako su gradski vijećnici svjesni problema u županijskom MUP-a, ali da to ne može biti izgovor za porast kriminaliteta.

  – Znamo za probleme koje imaju u MUP-u, od nedostatka komesara, manjka policijskih službenika i same administracije u MUP-u. Upoznati smo sa svime, ali ne možemo biti zadovoljni sigurnosnom situacijom u Mostaru i tako smo i rekli. Izvješće je urađeno za četiri mjeseca 2021. i ne znam kakvi će biti pokazatelji kada se uzme razdoblje od godine dana – kazao je Marić.

  Dodao je kako mora postojati bolja suradnja između jedinica lokalne samouprave i MUP-a te su u tom smjeru usvojeni određeni zaključci koji će biti upućeni prema MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije.

  Vijećnik SDP-a BiH Arman Zalihić kazao je kako je evidentan porast kriminala u Mostaru.

  – Svi vidimo kakvo je stanje na terenu. Jučer i prekjučer gorjelo je privatno auto, imamo stalno neke izgrede, uništavanje privatne imovine… Porast kriminala jasan je svakom građaninu Mostara i žalosno je što nitko nije iz Policijske uprave došao da obrazloži ovo izvješće – istaknuo je Zalihić.

  Agresivno protiv nelegalne gradnje

  Na sjednici se raspravljalo i o legalizaciji objekata, odnosno o Odluci o postupku i uvjetima za utvrđivanje statusa građevine iz nadležnosti jedinice lokalne samouprave izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju.

  Gradonačelnik Kordić je istaknuo kako to ne znači da će se sva nelegalna gradnja u Mostaru legalizirati.

  – Radi se o odluci koja će definirati i dati mogućnost da ljudi dobiju papire za objekte koje su gradili. Ne smije se dobiti dojam da će ovo Gradsko vijeće i gradonačelnik legalizirati svu ilegalnu izgradnju u Mostaru. Vrlo jasno smo iskomunicirali kako nema mjesta ilegalnoj gradnji, bit ćemo agresivni u zaustavljanju ilegalne gradnje – poručio je gradonačelnik.

  U oporbenom SDP-u BiH nisu bili zadovoljni spomenutom odlukom, ocijenivši ju poražavajućom.

  – U predizbornoj kampanji svi smo govorili o legalizaciji, govorili smo da se mora podvući crta, a onda smo dobili ovakvu odluku. Amandmani koji su došli od Odbora za urbanizam tretiraju promjenu gotovo svakog člana te odluke tako da vijećnici nisu mogli dobiti sliku kako ta odluka u konačnici izgleda jer imamo hrpu amandmana – istaknuo je Zalihić.

  Tijekom sjednice raspravljalo se o buci u ugostiteljskim objektima i o tome što što se može učiniti po pitanju buke. Mostarski gradonačelnik kazao kako su se MUP-u obratili sa zaključcima te da se nada da će “policija imati sluha da posluša zahtjeve”.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img