Kordić o mijenjanju spornih naziva ulica: Mostar pokušava biti pozitivna priča u BiH

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara od jutros se raspravlja o odluci mijenjanja spornih naziva mostarskih ulica.

Na protekloj sjednici formirana je gradska komisija, koja je jednoglasno donijela prijedlog da bi ulicu Mile Budaka trebao zamijeniti Aleksa Šantić, ulicu Vokića i Lorkovića Tin Ujević, ulicu Rafaela Bobana fra Ljudevit Lasta, zatim bi ulicu Đure Spuževića trebao zamijeniti Ico Voljevica, umjesto ulice Jure Francetića trebala bi biti Humska ulica, dok bi ulicu Ive Zelenike trebao mijenjati naziv Ciglana.

komisijusu činili gradonačelnik Mario Kordić, predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić i predsjednici klubova konstitutivnih naroda Vlatko Marinović, Zlatko Guzin i Velibor Milivojević.

Gradonačelnik Kordić na početku današnje sjednice izrazio je razočarenje “što su neki ljudi ovu temu pokušali politički prikazati u negativnom smislu”.

“Imali smo problema s događajima na Partizanskom spomen groblju i pravoslovnom groblju u Vihovićima. Pitao sam se što će sljedeće napraviti ljudi, kukavice koje se kriju iza lažnih profilnih imena i unose nered u grad koji pokušava biti pozitivna priča u BiH”, poručio je gradonačelnik.

Naglasio je kako bi svi zajedno iz Gradskog vijeća trebali poslati sliku zajedništva i pokazati da imaju snage zajednički donijeti ovakve odluke.

Još je istakao kako su neki vijećnici zaboravili da se čitav svijet nalazi u velikom problemu kada se ne zna kakva će nam biti jesen zbog rata u Ukrajini i nove ekonomske svjetske krize.

  Premijera predstave "Zlatokosa" u Pozorištu lutaka Mostar

“Umjesto da nam prioritet bude razmišljati kako ćemo građanima osigurati da prežive, napravila se velika politička hajka na pojedine ljude koji su ozbiljno razmatrali ovu temu i pokušali naći kompromis. Smatram da su uspjeli u tome”, rekao je on, navodeći kako je nedopustivo od Mostara ponovno praviti “grad slučaj”.

Podvukao je kako su prijedlozi korektni i konkretni.

Vijećnica Irma Baralija (Naša stranka) izrazila je nadu da će vijećnici osvijestiti ovaj problem iz drugačije perspektive.

“Zamislite, Bošnjaci, da su Hrvati došli i rekli evo šest hrvatskih imena ili obratno. To vam ne bi bilo fer, ali fer je da imamo šest muških imena, a nijedno žensko. Govorite o istorijskoj šansi, ali ovo nije pravedno. Zar je bilo mnogo, od šest imena tražiti jedno žensko”, zapitala se Baralija.

Gradonačelnik je podržao Baraliju, kazavši kako će na idućim sjednicama biti prilika da se raspravlja o tome.

” Nosimo neslavni rekord najmanjeg broja žena koje imaju svoje ulice. Spreman sam ponovo otvoriti ovu temu na nekoj od sljedećih sjednica, kako bismo riješili i to. Samo, nemojte od današnje odluke praviti politiku”, pozvao je Kordić.

(Fena)

Kordić o mijenjanju spornih naziva ulica: Mostar pokušava biti pozitivna priča u BiH Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi