Kordić: Mostar je sjedište HNŽ-a te gravitacijsko središte ŽZH-a

Gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, otvorio je u četvrtak Međunarodnu stručnu konferenciju iz oblasti turizma i zaštite okoliša, čija je tema bila turistički potencijali Mostara i Hercegovine.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grada Mostara, u organizaciji udruga “Naš Rodoč”, “Naša Radobolja”, “Eko Kop” i “Zvonigrad”. Okupila je stručnjake, profesore i turističke djelatnike te gradonačelnike paneliste iz Solina, Zadra, Osijeka i Ljubuškog.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je kako je upravo turizam strateška grana razvoja Mostara.

Interesantna je priča da su ovu konferenciju inicirale naše četiri udruge, aktivne po pitanju turizma. Bit će prezentirano više projekata i onda ćemo istražiti naše mogućnosti kako bi to ostvarili, izjavio je Kordić.

Naglasio je kako je koncept nove gradske uprave brendiranje i povezivanje Hercegovine kroz turizam, s primarnim ciljem da Mostar postane prepoznatljiva turistička destinacija u kojoj bi se gosti iz cijeloga svijeta zadržavali tri, pet ili više dana.

Mostar je sjedište HNŽ-a te gravitacijsko središte Županije Zapadnohercegovačke i cilj nam je da mi kao središte budemo lideri i poguramo tu priču turističkog brendiranja. Ne treba nam se događati ono što sada imamo, a to je da ljudi dolaze u posjetu Međugorju, Mostaru i Kravici i onda s tim ta turistička priča završi. To je nama neprihvatljiv koncept, zaključio je Kordić.

kordić: mostar je sjedište hnž-a te gravitacijsko središte žzh-a

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je rekao kako su Mostar i Osijek dva slična grada te kako se raduje suradnji.

  Uprava HP Mostar: Štrajk upozorenja Nezavisnog sindikata – kontraproduktivan

Po pitanju turizma, mislim da imamo puno stvari gdje još možemo produbiti suradnju. Mostar i Osijek su sveučilišni centri, gospodarska, kulturna, zdravstvena središta svojih regija. Mislim da kroz određena iskustva ta suradnja može biti bolja i plodonosnija. Zato i jesmo postali gradovi prijatelji i siguran sam da će se to u budućnosti vidjeti, ustvrdio je osječki gradonačelnik.

Zamjenik solinskog gradonačelnika Ivica Rakušić ukazao je na sličnosti Solina i Mostara.

Solin i Mostar imaju veliki broj poveznica. Naime, oba grada imaju bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, a ono što je meni zanimljivo je industrijska baština. I Solin i Mostar imaju naslijeđenu tešku baznu industriju. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti na koji način možemo reinterpretirati taj prostor i prilagoditi ga za drugi sadržaj, izjavio je Rakušić.

Po njegovim riječima, uz pomoć europskih sredstava moguće je taj napušteni industrijski prostor ponovno staviti u funkciju.

Veselim se konkretizaciji suradnje između Mostara i Solina. Mostar je prekrasan i bogat grad, dodir istoka i zapada daje mu posebnu draž te, po meni, i dalje ima neotkriveni turistički potencijal, kazao je Rakušić.

kordić: mostar je sjedište hnž-a te gravitacijsko središte žzh-a

Na konferenciji o turizmu sudjelovao je i gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, koji je govorio o iskustvima tog jadranskog grada.

Želimo unaprijedit postojeće dobre odnose između Mostara i Zadra. Uvijek je dobro čuti i drugačija razmišljanja jer svaki grad koji se razvija mora obilaziti druge gradove, kako bi podijelio i dobio iskustva, kazao je zadarski gradonačelnik.

  U mostarskoj 'covid bolnici' tokom vikenda preminule četiri osobe

Mostar i Hercegovina imaju ogroman turističkih potencijal, izjavio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Morate turizam brendirati i marketinški dobro predstaviti kako bi otvorili novu gospodarsku granu koja će odmah povećati broj zaposlenih te povećati prihode. Mislim da su Mostar i Hercegovina na jako dobrom putu, poručio je Anušić.

(www.jabuka.tv)

www.jabuka.tv

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adin
Adin
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi