More
  VijestiU Mostaru započela sjednica Biskupske konferencije BiH

  U Mostaru započela sjednica Biskupske konferencije BiH

  Biskupska konferencija (BK) Bosne i Hercegovine započela je u ponedjeljak svoje 83. redovno zasjedanje u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, dopredsjednika BK BiH.

  Kako se navodi, učestvuju svi članovi Biskupske konferencije BiH: biskup banjalučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

  Na zasjedanje su također došli delegati Hrvatske i Talijanske biskupske konferencije mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, i mons. Andrea Migliavacca, biskup biskupije San Miniato nedaleko od Firence. U prvom dijelu zasjedanja učestvovao je i mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH, navodi u saopćenju Biskupske konferencije.

  Nadbiskup Vukšić istaknuo je kako se mole za završetak rata u Ukrajini, kao i za trajni mir u BiH te da se sva neriješena pitanja rješavaju samo dijalogom.

  Dodao je kako treba naći način da se u BiH poštuju sva pojedinačna prava i dostojanstvo svakoga čovjeka kao i kolektivna prava i dostojanstvo svakoga naroda.

  – Jer gaženjem bilo čijih prava sužnjevi su i oni koji su gaženi i oni koji ih gaze: jedni su porobljeni jer su im prava zakinuta a drugi su robovi vlastitih poriva da vladaju drugima i nameću im svoju volju. U tom smislu potrebno je posebno u ovom trenutku podsjetiti cijelu javnost da slobodu treba živjeti odgovorno. To je ono stanje kad je svako poštovan i niko nije ugrožen: ni gaženjem sa strane drugoga i vlastitim porivom da ugnjetava drugoga. Takvo stanje želimo sebi i svima oko sebe, koji su naša braća i bližnji, i u tom pravcu podržavamo sve napore – kazao je nadbiskup.

  Biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH.

  Razgovarat će, između ostalog, i aktuelnom stanju Crkve i društva u Bosni i Hercegovini.

  Zasjedanje će završiti u utorak, 22. marta, u 12 sati konferencijom za novinare u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru na kojoj će uz domaćina zasjedanja, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića učestvovati i novoizabrani predsjednik BK BiH.

  (Fena)

  mostarski.ba
  #Mostaru #započela #sjednica #Biskupske #konferencije #BiH

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img