More
  VijestiKomunalne usluge su lice grada - radionica

  Komunalne usluge su lice grada – radionica

  Predstavnici gradske administracije i javnih komunalnih poduzeća Mostara upoznali su se na radionici “Pružanje komunalnih usluga: principi, izazovi i modeli suradnje” s europskom praksom upravljanja komunalnim uslugama.

  Glasnogovornik Kongresa za klimatske promjene i okoliš i gradonačelnik Kočevja u Sloveniji Vladimir Prebilič kazao je u razgovoru za Fenu kako se kroz suradnju može ostvariti veći napredak u kraćem vremenu kada je u pitanju komunala.

  – Naša iskustva su dobra i danas smo ih ovdje podijelili, ali svaka zajednica je specifična i ne mora značiti da se ta iskustva mogu samo kopirati i da će funkcionirati u Mostaru. Oni koji donose odluke za ovaj grad odlučit će što od naših iskustava mogu iskoristiti kako bi poboljšali uvjete svojih građana, jer usluge komunale su lice grada i ako su one kakve trebaju biti, poboljšava se razina kvalitete života, a također je i poticaj za gospodarski i turistički napredak. Mislim da je dobro što smo kroz ovu radionicu prezentirali mogućnosti poboljšanja stvari kada je u pitanju ova tematika, ali i razmijenili kontakte te se nadam da ćemo nastaviti surađivati – kazao je Prebilič.

  Dodao je kako je dobro da su komunalne stvari uvijek u rukama grada, a de ne idu putem “outsourcinga”, odnosno da se napravi neka koncesija.

  – Kontrola nad uslugom se uvijek mora održavati, jer ako je nema, lako se može krenuti pogrešnim putem – upozorio je Prebilič.

  Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić naglasio je kako je današnja radionica nastavak dobre suradnje s Kongresom lokalne i regionalne vlasti Vijeća Europe.

  – Ovom prilikom im se i zahvaljujem u ime Grada Mostara što su prepoznali i dali mogućnost da u kontinuitetu radimo na poboljšanju uvjeta kad je u pitanju komunala, a što su prepoznali i naši građani kroz Skupštinu građana Mostara. Moći ćemo iskoristiti dobra iskustva iz drugih općina, a i rezultati će se, nadam se, vrlo brzo vidjeti u našem gradu – kazao je Marić.

  Kada je u pitanju komunala u Mostaru, naglasio je kako se trenutno radi na formiranju novih uprava u gradskim komunalnim poduzećima.

  – Gradsko vijeće donijelo je odluku o uspostavljanju jedinstvenog komunalnog poduzeća, težimo ići u tom smjeru kako bi ta odluka i zaživjela u potpunosti. Trenutno su formirani novi nadzorni odbori kojih nije bilo osam godina u tim javnim poduzećima, održane su i skupštine i nadam se da će umjesto vršitelja dužnosti biti izabrane i stalne uprave i nadzorni odbori te da idemo u pravcu jedinstvenog komunalnog poduzeća u Mostaru – kazao je Marić.

  Sudionici su razmijenili iskustva s izabranim predstavnicima u jugoistočnoj Europi i stručnjacima o izazovima u funkcioniranju javnih komunalnih poduzeća i prednostima uvođenja inovacija za poboljšano i održivo pružanje usluga.

  Radionica je organizirana u sklopu projekta “Razvoj demokratskog sudjelovanja u Gradu Mostaru” koji provodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u okviru Akcijskog plana Vijeća Europe za BiH za razdoblje od 2018. do 2021. godine.

  Cilj projekta je stvoriti mogućnost za građane da se uključe u deliberativni proces i povećati njihov doprinos u donošenju odluka na lokalnoj razini, a zauzvrat će ovaj proces poticati dijalog na lokalnoj razini i doprinijeti revitalizaciji demokratskih procesa u Mostaru.

  Izvor: Fena

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img