More
  VijestiKomemoracija za Ljubicu Ostojić u Sarajevu i Mostaru

  Komemoracija za Ljubicu Ostojić u Sarajevu i Mostaru

  Akademija scenskih umjetnosti (ASU) Sarajevo, MESS, Pozorište mladih, PEN Centar u BiH i Društvo pisaca BiH održat će zajedničku komomoraciju za književnicu, dramaturginju, profesioricu ASU Ljubicu Ostojić (1945-2021) u srijedu, 2. juna u Pozorišu mladih u Sarajevu.

  Komemoracija u Sarajevu bit će održana s početkom u 12 sati, dok će u četvrtak 3. juna u 11 sati biti upriličena u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar, potvrđeno je u Društvu pisaca BiH.

  Sahrana će biti obavljena u utorak u krugu obitelji.

  Književnica, dramaturginja, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti Ljubica Cica Ostojić preminula je 29. maja u 76. godini u Sarajevu.

  Rođena je 20. marta 1945. godine u Beogradu, a od konca iste godine sa porodicom živi u Sarajevu.

  Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija) u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji kazališni kritičar u revijama “Odjek” i “Književna revija” te listovima “Oslobođenje” i “Večernje novine“, zatim urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu i dramaturg-suradnik u Mostarskom teatru mladih (MTM).

  Od 1994. godine do 2016. godine djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor. Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Njena poezija, proza, kritika i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, slovački, grčki, francuski, bugarski…

  Članica Društva pisaca BiH bila je od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img