Komedija ‘Ne igraj na Engleze’ sutra na teatarskoj sceni CKM

Narodno pozorište iz Mostara predstavit će se sarajevskoj publici, u utorak 7. septembra, na teatarskoj sceni CKM-Jelića 1 u 20 sati, kultnom komedijom ‘Ne igraj na Engleze’ mladog dramskog pisca Vladimira Đurđevića u režiji Emira Spahića.

‘Linija manjeg otpora’ jeste kredo kojim se vode Paun, Bule i Piksi – junaci te komedije. Baveći se pomnim posmatranjem teleteksta, pravljenjem precizne strategije kako da se na utakmicama engleske lige zaradi što više novca i organizovanjem rituala praćenja razultata, ta tri momka su zaboravila da zapravo žive svoj život. Pošto je uvijek neko drugi kriv za probleme koji ih prate i pošto se sve to može zaboraviti uz konzervu piva i tiket, oni su na to čuveno parče papira položili ne samo novac, već i dvadesetosmogodišnje prijateljstvo – čitav život. Tri prijatelja. Tri kladioničara. Tri suprotstavljene uloge. Jedna utakmica. I ta jedna utakmica bi trebala da riješi sve njihove probleme. I umjesto da ih riješi, ta utakmica će pokrenuti razgovor o svim problemima u njihovim međusobnim odnosima. A broj tih problema je daleko veći  i za njihovo rješavanje je potrebno puno više vremena nego što traje jedna utakmica, čak i sa sudijskom nadoknadom.

– A pisac drame ‘Ne igraj na Engleze’ Vladimir Đurđević nije im dao to potrebno vrijeme, već im je dao samo ono vrijeme koliko i jesu živi u svojoj svakodnevnici, koliko je živ svaki kladioničar, koliko je živ kockar. To je vrijeme adrenalina, momenti uzbuđenja kad u svakom dijelu svog bića osjećaju život iščekujući da vide ishod svog uloga – jesu li dobili ili izgubili. A na gubitku su u startu, gubitku vremena potrošenom na čekanje bez rada, bez istinskog pokušaja da se promijene, uzdajući se u sebe, preuzmajući kontrolu nad svojim životima i ne puštaju da o njihovoj sudbini odlučuju neki daleki, preplaćeni fudbaleri.

Likovi te drame (Bule, Paun i Piksi) čekaju ishod jedne utakmice, posljednje u tom danu na koju su se kladili. Jasno da tu iskrenog i dubokog prijateljstva nema. Drži ih zajednička ovisnost. Zajednička iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako jedan dobitak može nadomjestiti hiljade gubitaka, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje – navodi se.

Akteri te komedije su glumci Ivan Skoko, Emir Spahić i Emir Sejfić. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, a scenografiju i kostime Sabina Trnka.

– Zbog zaštite sugrađana i ograničenog broja ulaznica, obavještavamo javnost da je predstava rasprodata – ističu iz Press JU CKM.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas