‘Kokoška’ na Mostarskom ljetu

-

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” Pozorište mladih iz Sarajeva u utorak je u mostarskom Narodnom pozorištu izvelo komediju “Kokoška”, autora Nikolaja Koljada, u režiji Admira Glamočaka.

“Ovaj izuzetno zanimljivi tekst opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje gdje je i može li se uopće povući jasna distinkcija između kazališta i života”, priopćeno je iz Mostarskog ljeta.

Bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac hercegovačkih korijena Mirza Tanović izrazio je zadovoljstvo zbog nastupa pred mostarskom publikom koja je, kako kaže, uvijek znala prepoznati kvalitetu.

“Drago mi je da se Mostarcima u okviru ove manifestacije nude raznovrsni kulturni sadržaji jer su se nesumnjivo, kao i svi, zaželjeli i kulturnog i društvenog života općenito”, istaknuo je Tanović.

Mladi glumac mostarskih korijena Sanin Milavić, koji je također dio glumačkog ansambla, naglasio je da se predstava “Kokoška” igra već deset godina, ali s istim žarom.

“Ovo je naše drugo izvođenje u Mostaru i drago nam je da nam je pružena prilika da se ponovo družimo s mostarskom publikom”, kazao je Milavić.

Glumac Alen Muratović naglasio je da je cijelom glumačkom ansamblu teško palo vrijeme pandemije koronavirusa.

“Jednako kao i publika i mi smo s olakšanjem doživjeli ovu povoljniju epidemiološku situaciju. Drago mi je da smo u ovoj vreloj mostarskoj noći svi zajedno imali jednu duševnu relaksaciju”, kazao je Muratović.

U ovoj predstavi, koja na ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima kazališna umjetnost predstavlja osnovni uvjet egzistencije, igraju još Damir Kustura i Mario Drmač.

Mostarski festival kulture nastavlja se danas, također u Narodnom pozorištu, gdje će u 20 sati Zijah Sokolović odigrati kultnu monodramu CABAres CABArei, koju izvodi već 25 godina.

spot_img
spot_img

Mostar vijesti