KO SDP: SDA i HDZ žele u HNK-u uspostaviti dvije stranačke policije

Kantonalni odbor SDP-a BiH HNK poziva SDA i HDZ da odmah objasne građanima kakav su tačno dogovor postigli kada je imenovanje komesara policije MUP-a HNK u pitanju, navodi se u današnjem saopštenju.

„Pošto naša saznanja govore da SDA i HDZ žele promijeniti Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima HNK-a na način da umjesto jednog komesara policije izaberu praktično dvojicu (komesara i njegovog zamjenika), takvu odluku smatramo nedopustivim pokušajem uspostavljanja stranačko – nacionalnog upravljanja policijskim strukturama, odnosno pokušajem uspostavljanja stranačkih policija SDA i HDZ-a.

Više je nego smiješno da godinama nisu htjeli ni željeli izabrati jednog, pa umjesto toga sada žele imenovati ‘dvojicu’ policijskih komesara.

Potpuno je jasno da ovakav prijedlog Vlade HNK-a predstavlja još jedan čin prodaje državnih interesa i izdaje multietničke i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Na takve izdaje smo već odavno u bezbroj primjera navikli kada su u pitanju tajni hercegovački dogovori između SDA i HDZ-a BiH.

Posljedna slična situacija dogodila se kada je potpisan tzv. „Mostarski sporazum“,  u kome je lider SDA potpisao ‘legitimno predstavljanje’ , a sada je očigledno na djelu novi čin iste farse, u kojoj se upravljanje policijskim strukturama želi podijeliti na nacionalnoj (stranačkoj) osnovi i sve to proširiti na cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton.

Potpuno je jasno da iza još jednog tajnog dogovora, koji se želi bez ikakve rasprave po hitnoj proceduri ozakoniti u skupštinskoj proceduri, stoji strah i panika od potpuno izvjesnog gubitka oktobarskih izbora, pa se skrivenim stranačkim dogovorima između HDZ-a i SDA žele osigurati određene pozicije i međusobna zaštita od progona u budućim vremenima.

  Danas nastavak akcije čišćenja starog harema u Sutini

Ovim putem, pozivamo SDA i HDZ zajedno sa Vladom HNK da se odmah odustanu od pokušaja nacionalne podjele policijskih struktura kroz stranačko upravljanje, te da odmah provedu proceduru izbora komesara policije MUP-a HNK-a po važećim zakonskim procedurama bez ikakvog odlaganja“, ističe se usaopštenju KO SDP-a HNK-a.

()

KO SDP: SDA i HDZ žele u HNK-u uspostaviti dvije stranačke policije Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi