More
  VijestiGeekKljučne razlike između hidrogenske i atomske bombe

  Ključne razlike između hidrogenske i atomske bombe

  Hidrogenska bomba nikada nije korištena u ratu, ali naučnici upozoravaju da njezina razorna moć može u trenutku razoriti veliki grad, ostavljajući za sobom veliki broj poginulih i ranjenih – mnogo veći nego što je to slučaj kod već prije isprobane atomske bombe.

  Sjetimo se da je SAD za vrijeme 2. svjetskog rata koristio atomsko naoružanje – bacanje bombe na Hirošimu i kasnije Nagasaki. U tim napadima u trenutku je poginulo na desetine tisuća ljudi, a broj smrtnih i ranjenih u narednom periodu popeo se na gotovo pola milijuna.

  S obzirom na sve veće tenzije, između Zapada i Sjeverne Koreje, zbog testiranja tehnologije hidrogenske bombe, odlučili smo se napisati – što je hidrogenska bomba, i koja je razlika ako je usporedimo sa atomskom bombom?

  Zbog čega je hidrogenska bomba jača od atomske?

  Dijagram nuklearna fisija
  nuklearna fisija

  Više od 200 000 ljudi je poginulo u Japanu, nakon što je SAD bacila dvije atomske bombe za vrijeme 2. Svjetskog rata. Uništenja koja su uslijedila nakon te dvije eksplozije, u tek 3 dana razmaka, bila su tako jaka da se Japan bezuvjetno predao nakon tih napada.

  Stručnjaci tvrde da hidrogenska bomba ima čak i 1000 puta jači i razorniji efekt. Hidrogenska bomba nije još uvijek dovoljno testirana, niti je ikada korištena u ratu, ali su neki testovi urađeni, što je bilo dovoljno da se pokaže mnogo veća razorna moć u poređenju sa atomskom bombom.

  Hidrogenska bomba ima značajno jaču eksploziju, što odmah znači i jači udarni val, kao i zračenje koje proizlazi nakon nuklearne fisije i fuzije.

  Glavne razlike između hidrogenske i atomske bombe

  Naučnici to pojednostavljuju govoreći: Hidrognska bomba je naprednije verzija atomske bombe. Kažu “potrebno je savladati A-bombu, da bi konstruirali hidrogensku bombu”.

  Atomska bomba može imati punjenje uranija ili plutonija, a eksplozija nastaje prilikom fisije prilikom čega se atomi cijepaju na dva dijela. Da bi se napravila hidrogenska bomba, i dalje su potrebni spomenuti elementi, ali i izotopi vodika – deuterij i tritij. Hidrogenska bomba daje eksploziju prilikom procesa fuzije, odnosno spajanja dvaju atoma prilikom čega se tvori novi (treći) atom.

  Eksplozija hidrogenske bombe izvodi se kombiniranjem fizije i fusije u istom trenutku. U oba ta procesa se oslobađa velika količina energije.

  Neke konkretne brojke:
  Naučnici su izračunali da je svaka od bačenih bombi na Japan imala snagu po 10,000 kilotona TNT-a. To je ništa u usporedbi sa snagom hidrogenske bombe sa istom količinom eksploziva. Računamo da jedna hidrogenska bomba ima razornu moć najmanje 100,000 kilotona TNT-a, a moguće i nekoliko milijuna kilotona.

  Hidrogensku bombu je teže proizvesti, ali je lakša i, kako smo već napisali, mnogo razornija od atomske bombe.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img