Ključne razlike između hidrogenske i atomske bombe

-

Hidrogenska bomba nikada nije korištena u ratu, ali naučnici upozoravaju da njezina razorna moć može u trenutku razoriti veliki grad, ostavljajući za sobom veliki broj poginulih i ranjenih – mnogo veći nego što je to slučaj kod već prije isprobane atomske bombe.

Sjetimo se da je SAD za vrijeme 2. svjetskog rata koristio atomsko naoružanje – bacanje bombe na Hirošimu i kasnije Nagasaki. U tim napadima u trenutku je poginulo na desetine tisuća ljudi, a broj smrtnih i ranjenih u narednom periodu popeo se na gotovo pola milijuna.

S obzirom na sve veće tenzije, između Zapada i Sjeverne Koreje, zbog testiranja tehnologije hidrogenske bombe, odlučili smo se napisati – što je hidrogenska bomba, i koja je razlika ako je usporedimo sa atomskom bombom?

Zbog čega je hidrogenska bomba jača od atomske?

Dijagram nuklearna fisija
nuklearna fisija

Više od 200 000 ljudi je poginulo u Japanu, nakon što je SAD bacila dvije atomske bombe za vrijeme 2. Svjetskog rata. Uništenja koja su uslijedila nakon te dvije eksplozije, u tek 3 dana razmaka, bila su tako jaka da se Japan bezuvjetno predao nakon tih napada.

Stručnjaci tvrde da hidrogenska bomba ima čak i 1000 puta jači i razorniji efekt. Hidrogenska bomba nije još uvijek dovoljno testirana, niti je ikada korištena u ratu, ali su neki testovi urađeni, što je bilo dovoljno da se pokaže mnogo veća razorna moć u poređenju sa atomskom bombom.

Hidrogenska bomba ima značajno jaču eksploziju, što odmah znači i jači udarni val, kao i zračenje koje proizlazi nakon nuklearne fisije i fuzije.

Glavne razlike između hidrogenske i atomske bombe

Naučnici to pojednostavljuju govoreći: Hidrognska bomba je naprednije verzija atomske bombe. Kažu “potrebno je savladati A-bombu, da bi konstruirali hidrogensku bombu”.

Atomska bomba može imati punjenje uranija ili plutonija, a eksplozija nastaje prilikom fisije prilikom čega se atomi cijepaju na dva dijela. Da bi se napravila hidrogenska bomba, i dalje su potrebni spomenuti elementi, ali i izotopi vodika – deuterij i tritij. Hidrogenska bomba daje eksploziju prilikom procesa fuzije, odnosno spajanja dvaju atoma prilikom čega se tvori novi (treći) atom.

Eksplozija hidrogenske bombe izvodi se kombiniranjem fizije i fusije u istom trenutku. U oba ta procesa se oslobađa velika količina energije.

Neke konkretne brojke:
Naučnici su izračunali da je svaka od bačenih bombi na Japan imala snagu po 10,000 kilotona TNT-a. To je ništa u usporedbi sa snagom hidrogenske bombe sa istom količinom eksploziva. Računamo da jedna hidrogenska bomba ima razornu moć najmanje 100,000 kilotona TNT-a, a moguće i nekoliko milijuna kilotona.

Hidrogensku bombu je teže proizvesti, ali je lakša i, kako smo već napisali, mnogo razornija od atomske bombe.

spot_img

Mostar vijesti