back to top

Karmelićanin Stipe Tomić stekao doktorat

Redovnik i svećenik Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa, fra Stipe Tomić, uspješno je obranio svoju doktorsku disertaciju 20. svibnja 2024. godine na Institutu za sustavnu teologiju i liturgiku Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Grazu, kako je izvijestila Hrvatska karmelska provincija.

Naslov disertacije bio je „Kreuz-Sühne-Stellvertretung. Die Schriften von Maria Teresa Tauscher (1855-1938), Ordensgründerin der Karmelitinnen vom Göttlichen Herzen Jesu in dogmatisch-spiritueller Perspektive“ (Križ-zadovoljština-namjesništvo. Spisi Marije Terezije Tauscher (1855. – 1938.), utemeljiteljice karmelićanki Božanskog Srca Isusova u dogmatsko-duhovnoj perspektivi).

Mentori u Ispitnom povjerenstvu bili su prof. emer. dr. Bernhard Körner, prof. dr. Michaela Sohn-Kronthaler i prof. dr. Pablo Argárate, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Grazu.

Disertacija je bila podijeljena u tri dijela: opisivanje života bl. Marije Terezije Tauscher, analiza njenih spisa i dogmatska analiza duhovnosti križa, s naglaskom na namjesničku zadovoljštinu u soteriološkom kontekstu. Autor fra Stipe Tomić zaključuje da bi teologija trebala više proučavati život ljudi i njihovu duhovnost, te da bi analize takvih duhovnosti mogle otvoriti novi znanstveni diskurs u teologiji.

O. Stipe Tomić rođen je 5. listopada 1987. u Livnu, završio je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu i doktorski studij na Sveučilištu u Grazu.

Izvorni članak možete pročitati na ovoj poveznici.

Izvor: ( relax-portal.info / Mostarski.info )

Popularno danas