Kako su „mađarski“ Kenijci pokorili i Sarajevo?

Za vikend je u Sarajevu održana trkačka manifestacija “Run Fest Sarajevo 2023” koja je osim tradicionalnog polumaratona (utrka na 21 kilometar i 97 i pol metara) u svom programu imala i štafetni polumaraton (tročlani timovi su trčali 21.097,5m), Fun Run utrku na 2.2km, te dječju utrku na 350m.

Festival je otvoren u subotu večer spektakularnim koncertom gradskog orkestra pod nazivom „Zajedno Sarajevom“, a koji je izveden u okviru specijalnog programa “Kultura na ulice2023!”. Koncert je bio svojevrstan dar udruge NGO Maraton i Narodnog pozorišta Sarajevo, svim građanima Sarajeva.

Kenijski trkači su slavili u obje konkurencije najstarije „živuće“ utrke u BiH na polumaratonskoj distanci. Kod muških je najbolji bio Kennedy Kimutai Kaptila koji je sa 1:03:03 istrčao zaista vrhunski rezultat u ovoj disciplini, a uz to i rekord staze u Sarajevu. Iza su stigli njegovi sunarodnjaci Alex Kiprop Lagat (1:05:56) i Laban Cheruiyot (1:09:20). U ženskoj konkurenciji je najbolja bila Rebecca Chepkemoi sa 1:14:00. Druga je bila Ruth Nundu Nbatha (1:19:10), a treća Ruth Chemisto Matebo (1:21:40).

Kennedy Kimutai Kaptila

Kenijski natjecatelji u stvari dolaze iz mađarskog „Benedek tima“ koji ih okuplja u Debrecenu, a zatim šalje da se natječu po uličnim utrkama u Mađarskoj, Poljskoj, BiH, Hrvatskoj, Srbiji… U skupinama od po nekoliko trkača odlaze na sva natjecanja i skupljaju novčane nagrade utrkujući se s pretežito nekonkurentnim bijelim trkačima koji nemaju tu razinu prirodne nadarenosti. Često su meta priča o sumnjama u doping i isticanja da uglavnom nastupaju na natjecanjima gdje nema doping kontrola. Takve natpise je posebno moguće naći u poljskim medijima.

 – Gdje god sudjelujemo napadaju nas i zavide nam. Svako se boji za svoj novac, ovo je borba za život. Imamo redovite doping kontrole, kazao je za trcanje.net njihov menadžer Zsolt Benedek.

U Sarajevu su nastupili i jaki ruski atletičari, ali im nisu mogli parirati. Također trčalo je puno stranih sudionika, posebno Nijemaca, Engleza, Turaka… a zabilježeni su trkači sa svih kontinenata.

U sklopu ovog polumaratona u Sarajevu je održano i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine na ovoj distanci, a najbolji su bili Mlađen Samardžić iz AK Marathon Brčko (1:12:59) i Danijela Kuna iz AK Puls Tomislavgrad (1:26:03).

Mostarski i dalje najbrojniji

Ukupno je u Sarajevu distancu od 21.097,5 metara završilo 693 trkača, dok je štafetni polumaraton imao 42 tima, što znači da se ukupno natjecalo nešto više od 800 ljudi. Tu su naravno i Fun Run te dječja utrka, za koje nemamo egzaktne brojke, ali koje manifestaciji sigurno daju cifru od preko 1.000 sudionika. Kad je u pitanju sama polumaratonska utrka valja napomenuti da ovo ipak nije najbrojnija utrka u BiH na ovoj distanci, jer je Mostarski polumaraton održan 19. ožujka ove godine imao 801 finišera.

Piše: Ersan Bijedić

[email protected]

Kako su „mađarski“ Kenijci pokorili i Sarajevo?

The post Kako su „mađarski“ Kenijci pokorili i Sarajevo? appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

Popularno danas