Kako se radi lečenje ožiljaka od akni s laserom?

Život s aknama može biti veoma teža čak i nakon što se one povuku i nestanu. Akne su takve da iza sebe mogu ostaviti ožiljak na koži, a kod težeg oblika akni ožiljci su dosta dublji i ostaju s ljudima gotovo cijeli život. Lecenje oziljaka od akni može se raditi s laserom.

Kako se boriti protiv ožiljka od akni sa sobom donosi mnogo različitih odgovora. Počev od toga da ne postoji apsolutno rješenje da se ožiljci otklone, dok onog medicinskog rješenja pa sve do prirodnih lijekova koji pomažu.

Šta uzrokuje nastanak ožiljaka od akni

Ožiljci od akni su polja fibroznog tkiva na koži odnosno to su dijelovi kože na kojima je normalno tkivo zamijenjeno fibroznim. Zbog toga lečenje ožiljaka od akni nekima izgleda veoma teško ili čak nemoguće.

Ožiljak nastaje kad su oštećeni najdublji slojevi kože. Koža se ne može adekvatno regenerirati, tako da nastalo oštećenje zamjenjuje vezivno tkivo od kolagen vlakana. Ova vlakna ispunjavaju oštećenje iznutra prema van i pomažu u zacjeljenju okolnog tkiva kože. Ovo zamjensko tkivo može ostaviti ožiljak.

Ako previše pritišćete akne i tako nanesete štetu kapilarima, žlijezdama i tkivu dolazi do stvaranja oštećenja na koži koja okružuje akne. Pored toga možete doprinijeti pogoršanom stanju akni i povećavate rizik od pojave ožiljka. Akne nisu ništa sramotno i uvijek bi trebali biti u komunikaciji s dermatologom koji će vas uputiti u to koji je najbolji korak da prebrodite akne i da se ne stvori mnogo ožiljaka. Lečenje ožiljaka od akni je moguće, ali zahtjeva laserski tretman.

  'Dječak koji je sanjao more' u Pozorištu lutaka u Mostaru

Različite vrste ožiljaka od akni

Kako bi razumjeli samo lečenje ožiljaka od akni moramo prvo razumjeti koje sve vrste ožiljaka postoje. Postoji mnogo različitih tipova ožiljaka od akni, a mi ćemo vam predstaviti one koji su najčešći:

Atrofični ožiljci – Ovo su zadebljani ožiljci koji se ponekad nazivaju i „ledeni ožiljci“. Naime oni se razvijaju kada rana ne zacjeljuje na pravilan način i stvara se premalo vezivno tkivo. Ožiljak se tada razvija ispod okolnog tkiva i stvaraju se vidljiva udubljenja.

laserski-tretman-akni

Hipertrofični ožiljci – Možete prepoznati po uzdignuću na koži ili na ožiljku od akna. Tamo gdje je prije bila upaljena akna, koža proizvodi slabije tkivo koje nema istu strukturu kao zdravo tkivo i zato postaje tanje i nalazi se na okolnoj koži.

Keloidi ožiljci – Hipertrofičan ožiljak koji raste i širi se u druga područja kože. Keloidni ožiljci nastaju iznad vezivnog tkiva i na početku su crvenkaste boje, ali s vremenom izblijede. Ovaj oblik ožiljaka je rijetko uzrokovan aknama i češće se povezuje s opeklinama kože.

Kako ukloniti ožiljke od akni

Nažalost, nemoguće je u potpunosti ukloniti ožiljak, moguće je da će se koža sama regenerirati, odnosno da se sama iz godine u godinu vrati u svoje prvobitno stanje. Također postoje metode koje mogu dovesti do toga da se ožiljci znatno ublaže i učine manje vidljivim. Potpuno lecenje oziljaka od akni moguće je s profesionalnim laserskim tretmanom.

  Otvaranje Stećak.3D izložbe u Vlahbegovića kući u Mostaru

Jedna od tih metoda je metoda ublažavanja voćnom kiselinom. Voćne kiseline se često koriste u tretiranju ožiljaka i nastalih mrlja od akni. Umjerene koncentracije (do 12%) su dostupne i za kućnu upotrebu, dok educirani kozmetičari za rad s kiselinama imaju pristup koncentraciji do 40%, a dermatolozi i do 70%.

Ako govorimo o nešto stručnijim metodama onda terapija laserom pokazuje dobre rezultate. S laserskom terapijom koža biva ozlijeđena na ciljani način kako bi aktivirala svoj prirodni proces samoizlječenja. Nakon obnove kože, ten izgleda glatko. Postoji širok raspon dostupnih laserskih varijanti, a ovaj tretman treba provoditi samo iskusni dermatolog kako bi se izbjegle ozljede okolne kože.

Tu je naravno i lagana metoda mazanja kremom. Ovu metodu možete svi isprobati jer je jednostavna i pristupačna svima. Prema izboru se možete sami masirati ili tražiti da vas masira profesionalni kozmetičar samo je potrebno da pronađete kvalitetnu kremu kako bi se vaše lice regeneriralo i kako bi se pokazali najbolji rezultati.

Kao što vidite postoje razni načini lečenja ožiljaka od akni naravno kao što smo spomenuli ne postoje načini kako da se u potpunosti otklone, ali itekako postoje načini da se ožiljci ublaže i barem koliko toliko prikriju.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi