Južna mostarska obilaznica mogla bi biti puštena u promet do kraja ljeta iduće godine

Radovi na izgradnji tunela “Novi“ na južnoj mostarskoj obilaznici se izvode u skladu s ugovorenom dinamikom radova, potvrdio je Hrvatskom Medijskom Servisu direktor Cesta FBiH Ljubo Pravdić. Podsjetimo tunel Novi, dug 900 metara od ljeta prošle godine probijaju širokobriješka tvrtka Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana dok nadzor provodi domaći konzorcij „IGH“ i „Integra“ iz Mostara i „Divel“ iz Sarajeva.

Vrijednost radova je 25 milijuna maraka, a izgradnja tunela financira se kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta iduće godine.

Zanimalo nas je hoće li se u međuvremenu dok traje izgradnja tunela “Novi” nastaviti izgradnja južne mostarske obilaznice prema Rodoču i spoju s magistarlnom cestom M17.

Kompleksan projekt

”S obzirom da se radi o veoma kompleksnom projektu, u tehničkom smislu i značajnoj investiciji u financijskom smislu, a uvažavajući činjenicu da još nije započeta eksproprijacija na dijelu od izlaza iz tunela “Novi” do spoja na M17 i nisu u potpunosti osigurana financijskih sredstava za realizaciju, ne može se točno procijeniti kad će se nastaviti radovi”, kazao je Pravdić HMS-u.

Za kompletnu dionicu od izlaza iz tunela “Novi” do spoja na M17 je, po riječima direktora Cesta FBiH, pribavljena urbanistička suglasnost. U tijeku je priprema dokumentacije, identifikacija parcela, za utvrđivanje javnog interesa i provođenje postupka eksproprijacije. ”U skladu sa osiguranim sredstvima i dinamikom eksproprijacije, građevinske dozvole, na temelju kojih se izvode radovi, će se pribavljati po fazama”, kaže Pravdić. U tu svrhu, dodaje dionica je podijeljena u dvije faze.

Dionica podijeljena u dvije faze

”Za I fazu radova od izlaza iz tunela “Novi” do čvora “Bulevar” dio sredstva (za eksproprijaciju) će se osigurati Proračunom FBiH za 2023. godinu, a ostatak kroz Proračun FBiH u narednim godinama. Ova faza obuhvaća izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od cca 3 kilometra, te očekujemo da će radovi na ovoj fazi biti okončani u naredne 2-3 godine, što ovisi od brzine postupka eksproprijacije. Realizacijom ove faze će se izvršiti spajanje izgrađenog dijela Južne obilaznice Mostara s obnovljenom dionicom lokalne ceste, čime se izgrađeni dio može pustiti u promet”, kaže Pravdić.

Za II fazu, dodao je, radova od čvora “Bulevar” do spoja na M17, koja obuhvata izgradnju trase i objekata u ukupnoj dužini od oko 2 km, nisu osigurana sredstva te se ne može ni orijentaciono odrediti početak ni rok izgradnje.

Podsjetimo do sada je izgrađeno 6,7 kilometara južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, potom vijadukt Marijanovića draga , dok se trenutno gradi tunel Novi. Izgradnja Južne mostarske obilaznica omogućit će izmještanje terenetnog i tranzitnog prometa iz pravca Sarajeva prema zapadnoj Hercegovini i Hrvatskoj izvan Mostara, što godinama stvara velike probleme gradu na Neretvi, prenosi Bljesak info.

Objava Južna mostarska obilaznica mogla bi biti puštena u promet do kraja ljeta iduće godine pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://www.tnt.ba
Alem je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija naše Grupacije. Voli da piše o svom poslu, marketingu, online zaradi i putovanjima.

Popularno danas