back to top

JEZIVI DETALJI IZ BEOGRADA: ‘Mjesec dana je pripremao napad, napravio spisak djece koju je planirao likvidirati!‘

Osmero učenika i zaštitar osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u središtu Beograda ubijeni su, a još sedmero je ozlijeđeno u srijedu ujutro kad je na njih pucao 14-godišnji učenik te škole Kosta K. koji je uhićen. Nakon ove nezapamćene tragedije u povijesti srbijanskog školstva u Vladi Republike Srbije održana je konferencija za medije koja je počela minutom šutnje za sve ubijene.

– U ime ministarstva prosvjete Republike Srbije izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sustav u novijoj povijesti. Tragedija koja se dogodila – osmero djece je nažalost izgubilo život kao i pripadnik osiguranja, dok su povrijeđeni učenici i nastavnica hospitalizirani. Djecu roditeljima ne može nitko vratiti. Događaj se odigrao oko 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio ovaj bestijalni čin. Prsten osiguranja, koji po našim procedurama jest normiran i predviđen za škole… Funkcionirao je i video nadzor i pripadnik osiguranja je bio prisutan. On je tragično izgubio život na dužnosti. Bio je prisutan i policajac koji se nalazio u redovnom obilasku škole. Zahvalan sam zdravstvenim radnicima i molimo Boga da pomognu svima. Šestero djece je hospitalizirano i jedna nastavnica. Zahvalan sam i na hrabrosti nastavnika i svih onih koji su bili prisutni u školi. Tim psihologa je promptno pozvan kako bi se učenicima i roditeljima pružila podrška. Nezamislivo je kada vidite te scene kako je bilo toj djeci koja su doživjela strah – rekao je srpski ministar prosvjete Branko Ružić na početku.

– Od sutra će nastava počinjati s minutom šutnje. Kao što znate, Srbija je također nažalost i dio onog svijeta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. Evidentan je kancerogeni utjecaj videoigrica i zapadnih vrijednosti. Svima je jasno da je potreban krupan preokret i sustavno nalaženje rješenja. Kako ova tragedija ne bi prerasla u društveno prihvatljiv model ponašanja kakav je u zapadnim društvima. Mi smo imali i veoma sadržajan, emocijama nabijen razgovor i s predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem te s predsjednicom Vlade Anom Brnabić i naravno da ćemo danas kao Vlada izaći s još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo obiteljima preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da svi oni koji u ovome vide političko lešinarenje trebali bi se pogledati u ogledalo – zaključio je Ružić.

Nakon Ružića medijima se obratila srpska ministrica zdravstva Danica Grujičić. Ona je kroz suze rekla da je ovo najteži dan u njenoj karijeriji koja traje 40 godina.

– Osmero djece i jedan čovjek su poginuli. Ne postoji mogućnost da se vrate. Dva dječaka su stabilni i van životne opasnosti, treća djevojčica je preživjela prostrjelnu ranu glave i ona je kritično. Za njen život se bore. Nastavnica je također u životnoj opasnosti. Izražavam sućut roditeljima koji su svoju djecu izgubili, koji su ih jutros ispratili u škole. Sa 40 godina radnog staža iza sebe, koje uključuje 90-te kad smo se nagledali svakakvih povreda, ovo je moje najstrašnije iskustvo i kao liječnika, i kao čovjeka. Institut za mentalno zdravlje organizirat će dvije telefonske linije na kojima će se pružati psihološka pomoć – rekla je Grujičić.

Nakon ministra i ministrice, govorio je načelnik beogradske policije Veselin Milić.

– Ovo je ogromna tragedija koja izaziva tugu i bol – rekao je Milić pa iznio kronologiju stravičnog zločina.

– Oko 8.40 policiju je nazvala zaposlenica škole Ivanka Jovanović, te prijavila da je u školu ušlo dijete i da se puca. Zatim je zvao Kosta K. te je rekao da je pucao u više osoba. Ovom prilikom je stradalo 8 učenika, 7 djevojčica i 1 dječak. Najverojatnije se radi o S. N. (2009.), B. A. (2011.), A. B. (2011.), A. D. (2009.), K. N. (2010.), M. A. (2009.), E. K. (2009.), A. Č. (2009.), kao i radniku osiguranja. U istom događaju je ozlijeđeno 6 učenika, 4 dječaka i 2 djevojčice. Prošlo je 25 godina kako sam zasnovao radni odnos, bio sam na tisuće očevida, no ovo je nezapamćeno u cijelom društvu. Pitanje je ovo za cijeli sustav. Policajci su Kostu K. lišili slobode. Na licu mjesta pronađeno je oružje. Ovo je bilo planski i organizirano, planirao je zločin već mjesec dana. Motiv još nije utvrđen. Dva pištolja je uzeo iz stana svog oca. Pripremio je i 4 molotovljeva koktela – rekao je Milić pa pokazao fotografije koje su pronađene kod uhićenog dječaka.

– Ovo je bio spisak djece koju je planirao likvidirati. Nacrtao je i ulaz i izlaz u školu te, kako je sam rekao, odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz video igrice i horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako ući u koju učionicu – rekao je Milić.

Milić je otkrio i kako je Kosta K. izabrao učionicu povijesti jer je ona bila blizu ulaza u školu, a prvi sat je imao njegov razred.

– Ne znam kako nazvati dijete koje je pucalo. Vjerojatno ima neki problem. Vrijeme je da počnemo razmišljati o našem mentalnom zdravlju. Ne mora značiti da je netko mentalno oštećen ako traži pomoć za nešto što se dogodilo u obitelji. Roditelji moraju kontrolirati što im rade djeca. Oni su mladi i često nisu svjesni kakvim su rizicima izložena djeca na internetu – zaključila je ministrica zdravstva Grujičić.

Na pitanje je li dijete koje je počinilo zločin prijavljivalo da je bilo žrtva vršnjačkog nasilja, ministar Ružić je rekao da postoje nalazi klinike u Tiršovoj i centra za socijalni rad, prema kojima je dijete došlo sa posjekotinom na usni koju je zadobilo u privatnoj školi glume.

– Po toj osnovi se ne može izvesti zaključak da je bilo potrebno dalje postupanje u smislu rješavanja bilo koje vrste problema koje je nastupilo prema tom djetetu – rekao je Ružić.

– Škole nisu izolirani otoci i nasilje ne nastaje u školama. Ovo je društveni fenomen i njime se moramo svi pozabaviti. Još uvijek ne možemo da osvijestimo što se dogodilo. Ovo je posljednji alarm. I kada govorimo o fizičkom, verbalnom nasilju, ali i novim tehnologijama – istaknuo je Ružić.

Na novinarsko pitanje kako je jedan od zaposlenih rekao kako je dječak ranije prijetio da će baciti bombu i je li to uzeto u obzir Ružić je odgovorio: – Upravo zato sam apelirao da malo smislenije i nijansiranije prilazimo ovoj temi. Kada dobijete ovakvo pitanje, netko bi zaključio da se to i dogodilo. Ne raspolažemo tim saznanjima, niti mi niti škola. Da je škola raspolagala tim saznanjima, do ovog ne bi ni došlo. Nitko nam nije ukazao na to što se vi čuli od zaposlenog u toj školi. Ne bi tako ležerno prihvaćao nešto što se čuje od nekoga tko nema ime i prezime, sve ćemo ispitati i sagledati.

Je li ispitan otac, kako je naučio pucati, mijenjati spremnike?, bilo je također jedno od pitanja.

– Ono što imamo od saznanja je da je otac također uhićen, oba pištolja su imali legalne dozvole. On tvrdi da su bila zaključana, ima više komada oružja. Očigledno je dijete imalo šifru od sefa. Tri puna okvira s 15 metaka su pronađena. Po neslužbenim informacijama, s ocem je išao na pucanje. Prema ocu će biti također poduzete radnje – rekao je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić.

“Otac dječaka tvdi da su oba pištolja bila zaključana u sefu pod šifrom. No, očito je dijete imalo šifru čim je došlo u posjed pištolja, kao i municije”, kazao je Gašić.

Naknadno je objavljena informacija da je otac dječaka ubojice uhapšen.

UČENIK sedmog razreda OŠ “Vladislav Ribnikar”, Kosta K. (13), koji je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i učenica, kao i radnika osiguranja, a šest učenika i učenica te jednu nastavnicu teško ranio, nije kazneno odgovoran.

Prema Zakonu o maloljetnim počiniteljima kaznenih djela i kazneno-pravnoj zaštiti maloljetnih osoba, K.K. je kazneno neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života, piše Nova.rs prenoseći objavi Višeg javnog tužiteljstva. Po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, ocu ovog dječaka V.K. (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Građani u šoku nakon masakra u beogradskoj školi.

Ubojstva u školi posljedica toleriranja nasilja u javnom prostoru

Nevjerica, zgroženost, tuga i pozivi da se na svim razinama društva mora zaustaviti toleriranje nekažnjenog nasilja u javnom prostoru obilježavaju današnji dan u Srbiji, poslije vijesti da je učenik osnovne škole ubio osmero učenika i zaštitara, a teško ozlijedio još šestero njih i jednu profesoricu.

Srbijanska vlada proglasila je u srijedu trodnevnu žalost poslije masakra u kojem je četrnaestogodišnji učenik osnovne škole “Vladislav Ribnikar” jutros hicima iz pištolja ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a teško ozlijedio još sedmero učenika i profesoricu.

Iz ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića priopćeno je da će se on večeras u 18 sati obratiti javnosti.

‘Nasilje se iz društva prelilo u škole’

Predsjednica Unije sindikata prosvjetnih radnika Jasna Janković ocijenila je da se dogodila “velika tragedija, sigurno nezapamćena u Srbiji” i upozorila da se nasilje, vidljivo u cijelom društvu, “prelilo na škole” koje “više nisu sigurne”.

Danas smo mi postali vijest, rekla je Janković novinarima, ocijenivši da se danas dogodilo “sve ono što smo gledali u filmovima i u nekim drugim državama, čudeći se da se to događa”.

Neformalna udruga srednjoškolaca “I mi se pitamo” ocijenila je da današnja tragedija “predstavlja poraz društva i kulminaciju zanemarivanja mladih”.

Mladi od svog rođenja žive u društvu u kojem prevladava nasilje, a u medijima u udarnim terminima i javnom prostoru svakodnevno možemo vidjeti promicanje nasilja koje prolazi nekažnjeno, istaknuto je u priopćenju.

Ta srednjoškolska udruga naglašava da mladi “žive nasilje u svim sferama života, pa tako i u umjetnosti, gdje se populariziraju serije koje tematiziraju kriminal i nasilje, te društvene mreže na kojima se odigrava vrhunac”.

U brojnim osudama današnjeg masakra, koje stižu iz stranaka, organizacija i udruga, poručuju da je tragedija u osnovnoj školi “posljedica tragičnih društvenih okolnosti i generiranja nasilja koje se godinama promiče u javnom prostoru”.

Degradirana škola i urušavanje sustava vrijednosti

Zahtjeva se, među ostalim, hitna sjednica parlamentarnog Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije sa samo jednom točkom – tko je sve odgovoran “za niz događaja koji su doveli do tragedije”.

Ocjene su i da nastavnici imaju “vezane ruke”, što je “izravna posljedica urušavanja sustava vrijednosti”.

Oporbene stranke navode kako je današnja tragedija “pokazala do čega može dovesti pogrešna politika Vlade Srbije kojom se unižava položaj nastavnika i dodatno smanjuje broj školskih psihologa, a povećava broj pripadnika osiguranja”.

Ukazuje se i na činjenicu da je “škola postala pozornica masakra”, što “pokazuje koliko je poremećen sustav obrazovanja u Srbiji, a škola degradirana”, dok su “uloga i autoritet nastavnika i drugih stručnih školskih službi, poput psihologa i pedagoga, svakim danom sve slabiji.

“Sva tragedija, sav nemar, nepoštivanje Ustava i zakona ove zemlje, promicanje nasilja i kriminalaca, reality showa, fantoma i batinaša vlasti koji već desetljeće ponižavaju građane, stekli su se u oružju i streljivu koju je u školu donio četrnaestogodišnji dječak”, jedna je od ocjena u povodu današnje tragedije. 

JEZIVI DETALJI IZ BEOGRADA: ‘Mjesec dana je pripremao napad, napravio spisak djece koju je planirao likvidirati!‘ Dnevni.ba.

dnevni.ba

Popularno danas