VijestiJednoglasno usvojena Strategija razvoja Grada Mostara

  Jednoglasno usvojena Strategija razvoja Grada Mostara

  Strategija razvoja Grada Mostara za period 2022 – 2027. godina jednoglasno je usvojena na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

  Iako ovo nije prva razvojna strategija koja je urađena za Grad Mostar, prva je koja je usvojena od strane Gradskog vijeća.

  Dokument koji je došao pred vijećnike rezultat je višemjesečnog rada razvojnih tijela koja su formirana za izradu ovog najvažnijeg strateškog dokumenta.

  U Razvojnom timu i Odboru za razvoj, pored predstavnika gradske uprave na izradi dokumenta, radili su i predstavnici nevladinog sektora, privatnog sektora, akademske zajednice kao i cjelokupna javnost koja je svoje prijedloge i komentare mogla dostaviti kroz proces javnih konzultacija.

  Nakon kratkog obraćanja glavne savjetnice Grada Mostara gđe Radmile Komadine koja je predstavila proces izrade dokumenta od samog donošenja Odluke o pokretanju postupka izrade Strategije, preko brojnih sastanaka i radionica sve do krajnjeg rezultata, dokumenata koji su dostavljeni Vijeću na usvajanje, konzultant u izradi Strategije, g. Ivan Jurilj naglasio je osnovne komponente samog dokumenta, viziju Grada Mostara, tri strateška cilja te prioritete i mjere kojima će se do tih ciljeva doći.

  Pored nekoliko konstruktivnih prijedloga za unaprjeđenje određenih mjera koji će svakako biti uzeti u obzir, vijećnici su veoma zadovoljni kreiranim dokumentom što su i pokazali jednoglasnim usvajanjem.

  Podrška u procesu izrade Strategije razvoja Grada Mostara osigurana je kroz „Projekt unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini“, a u okviru potkomponente projekta „Inicijativa za jačanje kapaciteta novoizabranih načelnika/gradonačelnika“.

  Projekt financira Švedska, a sufinancira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave. Dio sredstava, neophodnih za izradu Strategije, osigurana su i iz proračuna Grada Mostara za 2021. godinu.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Adna
  Adnahttps://www.tnt.ba
  Adna je mlada multimedijalna novinarka koja radi na medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz Mostara gdje živi i studira.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img