More
  VijestiHistorijski izbori u Mostaru: Gdje i kako glasati ?

  Historijski izbori u Mostaru: Gdje i kako glasati ?

  Nakon dugih 12 godina Mostarci izlaze na historijske izbore u nedjelju 20. decembra 2020.godine.

  Mostarci će imati priliku izabrati 35 vijećnika za Gradsko vijeće Grada Mostara. Svaki birač dobit će po dva glasačka listića. Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, 4 neovisna kandidata, 4 koalicije i jedna (1)  lista neovisnih kandidata, odnosno ukupno 370 kandidata.

  Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati. Prilikom dolaska na glasačko mjesto važno je pokazati jedan od važećih identifikacionih dokumenata ( lična karta, vozačka dozvola ili pasoš).

  Ako ne znate još lokaciju svog biračkog mjesta, možete provjeriti ovdje. Potrebno je da u prazna polja napišete ime i prezime i JMB.

  Također možete provjeriti i putem SMS poruke na broj 091 12 12 12, sadržaj poruke treba da ima samo vaš JMB. Slanje poruke košta 0,10 KM + PDV.

  Prema podacima Centralne izborne komisije do sada je upisano 100.864 birača od čega: 96.797 birača koji glasaju na redovitim biračkim mjestima, 48 birača za glasaju u odsustvu, 34 za glasanje osobno za općinu iz 1991. godine, i 3.985 birača za glasanje putem pošte. 

  Glasaće se na 150 redovitih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovitih mobilnih timova.

  Naravno zbog trenutne situacije sa epidemijom COVID-19, propisane su posebne epidemiološke mjere koje nisu smetnja za zakonito odvijanje izbora. Na biračkom mjestu, važno je da se poštuju sve propisane mjere kako bi zaštitili sebe i druge.

  Formirani su posebni COVID-19 mobilni timovi, CIK navodi da njihov broj zavisi od broja odobrenih zahtjeva za glasanje putem mobilnih timova.

  Kako bi se osigurala pravednost i zakonitost izbora u Mostaru izbore će nadgledati ukupno 1.717 promatrača.  

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 5

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img