back to top

IT Girls Tomislavgrad na 2. sajmu IT Girls klubova u Tuzli

Jučer, 25. travnja 2024. godine, Srednja strukovna škola Tomislavgrad predstavila se na 2. sajmu IT Girls klubova u Tuzli. Učenice sekcije IT Girls Tomislavgrad, koja broji deset članica, predstavile su projekt “Centinela”.

Pod vodstvom mentora, profesora računalstva Jure Zorića, učenice su predstavile projekt koji koristi ultrazvučni senzor koji funkcionira kao “čuvar” ili centinela. Ultrazvučni senzor služi kao sustav nadzora, detektirajući objekte u svojoj blizini i izračunavajući njihovu udaljenost. Arduino pločica, kao središnji procesor, analizira ove podatke i na temelju njih aktivira odgovarajuće LED diode.

Sajam je bio platforma gdje su se okupile 53 škole, u dvorani Mejdan u Tuzli, prezentirajući projekte na kojima su vrijedno radile proteklih mjeseci. Bio je to događaj gdje su mlade tehnološke entuzijastice pokazale svoje umijeće i kreativnost stavljajući se u najbolje svjetlo pred brojnim posjetiteljima i istaknutim gostima, uključujući zvaničnike UN agencija u BiH.

Zahvaljujemo organizatorima, udruženju Laboratorium iz Tuzle, koji su bili domaćini događaja, te posebno cijenimo prisutnost dr. Ingrid Macdonald, rezidentne koordinatorice UN u Bosni i Hercegovini i Marca Luceta, rezidentnog koordinatora UNICEFa u Bosni i Hercegovini. Oni su podigli događaj na višu razinu kroz uvodne riječi koje su poticale na osnaživanje mladih djevojaka u STEM područjima.

Sajam nije bio samo prilika za učenice da pokažu svoj rad već i jedinstvena prilika za učenje, razmjenu znanja i inspiraciju. S ponosom ističemo kako su naše učenice kroz svoje sudjelovanje na sajmu potaknule dijalog o važnosti rodne ravnopravnosti i ostvarivanju punog potencijala mladih u tehnološkom svijetu, navode na FB stranici Srednje strukovne škole Tomislavgrad.

 

Objava IT Girls Tomislavgrad na 2. sajmu IT Girls klubova u Tuzli pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas