Ispitivanje kvalitete vode i životnih uvjeta na kopu Vihovići

-

Ekološka udruga “Eko kop” iz Mostara u četvrtak, 10. lipnja, u 17 sati započet će ekološku akciju ispitivanja kvalitete vode i životnih uvjeta na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom Kopu, a sve u cilju stvaranja uvjeta za rekultivaciju i realizaciju sportsko-rekreacijskog centra kop Vihovići.

“Kako smo upoznati sa stanjem na terenu, oko jezera je primijećeno stanište različitih ptica, pataka, žaba, a imamo i primjere u kojem su ribari izlovili solidne kapitalce različitih riba. Akcija je planirana u suradnji s roniocima i ribarima iz Ekološko-ronilačkog kluba ‘Leut’ Mostar i Ribolovnog društva ‘Neretva 1933′”, priopćeno je iz udruge “Eko kop”.

Ronilačka ekipa, predvođena voditeljem postrojbe za spašavanje na vodi Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Draganom Popovcem, planira ispitati različite parametre na određenim dubinama, kao i temperaturu i stupanj zamućenosti jezera (vidljivost na određenim dubinama), a sve će biti zabilježeno podvodnim snimcima.

Planirano je uzimanje uzoraka vode i mulja kako bi se ispitala biokemijska kvaliteta vode, kao i sportski ulov par primjeraka ribe iz jezera, kako bi se uzorci poslali na analizu te utvrdila kvaliteta prirodnog ambijenta u kojem one obitavaju.

Svi prikupljeni uzorci poslat će se na analizu u licencirane ustanove, a rezultati testiranja bit će javno objavljeni.

“Pozivamo sve članove i simpatizere naše udruge, kao i sve zainteresirane ekologe da nam se pridruže u ovom našem ekološkom poduhvatu koji ima za cilj stručno i profesionalno ispitivanje jezera na površinskom kopu”, navode iz “Eko kopa”.

spot_img

Mostar vijesti