Intenzivnije raditi na provedbi Programom razvitka malog gospodarstva HNK-a

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK poziva vlasti Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da u 2022. godini intenziviraju rad na provođenju mjera koje su predviđene Programom razvitka malog gospodarstva HNŽ 2021. – 2024. godine, koji je Vlada HNŽ-a usvojila u četvrtom mjesecu 2021. godine.

Kako bi mala i srednja poduzeća imala realnu šansu za razvoj, širenje na domaćem tržištu i izlaz na tržište Europske unije, planirane mjere treba provesti kako Vladin program ne bi ostao samo slovo na papiru, priopćeno je iz LiNK-a.

„Dio planiranih mjera izravno je vezan za mogućnosti provođenja projekata koji podržavaju mala i srednja poduzeća u HNŽ-u, poput projekta BetMET, usmjerenog na povećanje konkurentnosti i izvozne vrijednosti proizvoda (PEV) izvozno orijentiranih malih i srednjih poduzeća iz metalskog sektora kroz uvođenje i unaprjeđenje inovativnih tehnologija i upotrebe usluga za razvoj poslovanja i kvalitet zaštite površine metalnih proizvoda”, naglasio je projekt menadžer BetMET projekta Rasim Tulumović.

Iz LiNK-a navode kako je za gospodarstvenike u HNŽ-u od velike važnosti da se pruži podrška osnivanju cjelovite vaučer šeme savjetodavnih usluga, a naročito da se ide ka uspostavljanju baze registra malih i srednjih poduzeća. Na taj način bit će omogućen valjan pregled postojećeg stanja i stvorena prilika za sustavan rad na razvoju malih i srednjih poduzeća.

Još jedna od predviđenih mjera je podrška razvoju visoko tehnološkog obrazovanja, kroz više studenata, bolju opremu i infrastrukturu na sveučilištima. Projekt BetMet je kroz svoje aktivnosti već pomogao implementaciju ove mjere no sustavan pristup vlasti omogućit će da navedena podrška u potpunosti zaživi.

  U HNK-u 23 pozitivnih - Nova Sloboda

Dodatne mjere na kojima je važno početi raditi u 2022. godini su podrška izgradnji i unaprjeđenju institucija za podršku poduzetništvu, podrška digitalizaciji i modernizaciji i tehnološkom razvoju malih i srednjih poduzeća te podrška razvoju revolving fonda za mala i srednja poduzeća. Također je iznimno važna Vladina podrška klasterskom povezivanju malog gospodarstva.

Kroz svoje projektne aktivnosti BetMet je već radio na izgradnji institucija koje podržavaju razvoj poduzetništva te stvarao osnove za klastersko povezivanje u sektoru metala.

Mjera koja obrađuje podrška organizaciji poduzetničkih susreta je iznimno važna za stvaranje novih poslovnih veza i širenje kapaciteta poduzeća iz HNŽ-a kroz zajedničku suradnju. Iskoristiti potencijal bh. dijaspore je predviđeno posebnom mjerom kojoj se treba posvetiti dodatna pažnja u nadolazećoj godini, poručili su iz LiNK-a.

Razvoju domaćeg gospodarstva može znatno doprinijeti sinergija rada vlasti HNŽ-a s organizacijama koje provode projekte na razvoju poduzetništva poput projekta BetMet, koji je dio EU4Business projekta, a implementira ga Udruženje poduzetnika LiNK s partnerima.

EU4Business je projekt Europske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekt je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija posjetite www.eu4business.ba. (Fena)

  Kolateralni slučaj u Mostaru Mostarski.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi