More
  VijestiInicijativa za kredit od 600 miliona eura za dionicu Ovčari - Mostar...

  Inicijativa za kredit od 600 miliona eura za dionicu Ovčari – Mostar sjever

  Federalno ministarstvo finansija upoznalo je danas Vladu Federacije BiH o  informaciji o zajmovima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i komercijalnih banaka radi finansiranja izgradnje autoceste od Ovčara do Mostara jug na Koridoru Vc.

  Iz kreditnih sredstava EIB-a i EBRD-a vršilo bi se finansiranje izgradnje dionica od Ovčara do Mostara sjever u ukupnoj dužini od oko 35 kilometara. Obje banke su već dostavile pisma namjere  kojim iskazuju svoju zainteresiranost za finansiranje projekta koji se se sastoji od tri dionice i to Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunela Prenj – Mostar sjever.

  Podržane su inicijative da kreditnim zaduženjima od po 300 miliona eura kod EBRD-a i EIB-a budu osigurana sredstva za izgradnju dionice Ovčari – Mostar sjever.

  Vlada je podržala i inicijativu da kreditnim zaduženjem kod EBRD-a od 50 miliona eura budu osigurana sredstva za dionicu Mostar sjever – Mostar jug, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

  Federalna ministarstva finansija, te prometa i komunikacija, kao i JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar će u timove za pregovore o ovim kreditnim aranžmanima imenovati ovlaštene predstavnike, a konačne odluke o zaduženjima bit će donesene po okončanju pregovora sa EBRD-om i EIB-om i utvrđivanju konačnih uvjeta kreditnih zaduženja, po kojima će krajnji dužnik biti JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

  Federalno ministarstvo finansija će Vladi FBiH podnijeti informaciju o pregovorima i tekstove usuglašenih Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i EBRD-a, odnosno EIB-a, a današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provedbe daljnje procedure u vezi kreditnog zaduženja.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img