Hrvatski iseljenički kongres upozorava na iseljavanje Hrvata iz BiH

Na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu koji se održava u Mostaru upozoreno je da iseljavanje Hrvata iz BiH ugrožava njihov identitet u toj zemlji, te je ukazano da je njihova razvojna i politička budućnost tijesno povezana s Republikom Hrvatskom.

Predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva Marin Sopta ukazao je na važnost zajedništva Hrvata iz Hrvatske, BiH i iseljeništva koji čine jedinstveni nacionalni korpus. Pri tome je naglasio posebno iskušenja s kojima se suočavaju bosanskohercegovački Hrvati u borbi za očuvanje jednakopravnosti i identiteta u ovoj zemlji.

Tijekom trodnevnog programa Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa naziva “Izazovi i perspektive zajedništva” posebno će se ukazati na demografsko osipanje Hrvata iz BiH.

Kako su naveli organizatori kongresa, Hrvati iz Bosne i Hercegovine nisu višemilijunska zajednica zbog čega iseljavanje izravno ugrožava, kako njihovu demografsku stabilnost, tako i ključne sastavnice kulturnog i nacionalnog identiteta.

Cilj je kongresa upozoriti na važnost hrvatskog kulturnog prostora i baštine kao nužnih preduvjeta uspješnog održavanja identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini i njihovih iseljeničkih zajednica, ističu organizatori.

Tanja Trošelj Miočević iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva istaknula je kako je njihov cilj povezivanje Hrvata, s posebnim naglaskom na važnost povezanosti s Hrvatima iz BiH.

Trudimo se ukazati na važnost Hrvata u Bosni i Hercegovini jer želimo poslati poruku stvaranja globalnog zajedništva i povezivati Hrvate na svim razinama, dodala je Trošelj Miočević.

Iz Hrvatskog iseljeničkog kongresa naveli su kako je razvojna i politička budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini tijesno povezana s odnosom Republike Hrvatske prema njima.

  Novi slučaj u BiH: Nasuo gorivo za 136 KM i pobjegao

U trodnevnom radu koji je zamišljen kao rasprave u više panela u prostorijama Sveučilišta u Mostaru govorit će se o odnosima između iseljeništva i domovine, iskušenjima, odnosima u BiH, nastavku trenda iseljavanja, ekonomskim potencijalima, ulozi i djelovanju crkve.

Na kraju će Hrvatski iseljenički kongres usvojiti posebnu rezoluciju.

Pokrovitelji održavanja Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa su Sabor Republike Hrvatske, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Mostar.

Organizirali su ga brojne hrvatske udruge iz cijeloga svijeta od Argentine, SAD, Europe i Australije.

Post Hrvatski iseljenički kongres upozorava na iseljavanje Hrvata iz BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru