Hrvatski državljani uhićeni u Zambiji još čekaju podizanje optužnice

Tri tjedna od uhićenja osam hrvatskih državljana u Zambiji, pristiglih radi preuzimanja posvojene djece iz Konga i osumnjičenih za trgovinu ljudima, optužnica još nije podignuta, piše u četvrtak Jutarnji list.

I dalje je u tijeku istražni postupak, odnosno provjerava se vjerodostojnost inozemnih dokumenata korištenih u postupku posvojenja četvero djece u dobi od godine i tri mjeseca do tri godine iz DR Konga.

Službenik veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove u tri je navrata posjetio hrvatske državljane u pritvoru te im je dostavljena hrana, lijekovi i druge potrepštine, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Službenik veleposlanstva sastao se i s predstavnicima nadležnih tijela Republike Zambije, kao i delegacije EU u Lusaki.

Kako je Jutarnji list ranije pisao, zambijska je policija dobila dojavu da je 6. prosinca troje bijelaca rezerviralo sobe u pansionu u Ndoli, nakon čega su imigracijski službenici uz pomoć policije pratili osumnjičene s kojima su bila djeca kongoanskog podrijetla.

Uhićeni su dan kasnije u međunarodnoj zračnoj luci, a preliminarni rezultati istrage pokazuju da dokumenti za posvajanje koje je izdao Kongo nisu autentični.

U MVEP-u tvrde da su u veleposlanstvu RH u Pretoriji reagirali “promptno i samoinicijativno” te su od Visokog predstavništva Zambije diplomatskim putem zatražili službenu potvrdu o uhićenju kao i informacije o radnjama koja poduzimaju nadležna tijela Republike Zambije.

Usmenu potvrdu o uhićenju i pritvaranju hrvatskih državljana veleposlanstvo je primilo 13. prosinca.

“Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije zamoljeno je da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja”, kaže MVEP.

  Selo Stupe (Žabljak) u Livnu proglašeno jednim od najljepših sela u BiH

Podsjetimo, uhićeni su navodno imali krivotvorene dokumente za posvajanje, a zambijski mediji objavili su i imena uhićenih Hrvata. Prema njihovim saznanjima, među uhićenima su Damir Magić (44) i njegova supruga Nadica Magić (45), gitarist Hladnog piva Zoran Subošić (52) i njegova supruga Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić (42) sa suprugom Aleksandrom (40) te LGBTIQ aktivist i transrodni vijećnik Možemo Noah Kraljević (45) te partnerica Ivona (36).

Dnevnik.ba

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi