Hrvatska uvodi ekološku taksu za turiste, plaćat će je i jednodnevni posjetitelji

Nakon što sljedeće godine stupi na snagu Zakon o turizmu u Hrvatskoj bit će uvedena ekološka taksa za turiste, prenosi Večernji list.

Naveli su da će ovu taksu plaćati i jednodnevni posjetitelji, a da će o propisivanju naknade i njenom iznosu odlučivati gradovi i općine nakon stupanja na snagu Zakona o turizmu.

Uzevši u obzir da će iznos ekološke takse propisivati lokalne vlasti – to neće biti proizvoljno, već prema kriterijima posjećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Ministrica turizma RH Nikolina Brnjac za Večernji list je otkrila da bi se moglo raditi o iznosu od jedan do tri eura po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

“Odlučivat će o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica jest da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posjetitelji, a od prekomjernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali itekako i život lokalnog stanovništva”, kazala je.

“Turizam ne bi smio ići nauštrb lokalnih ljudi, što je, u cjelini gledano, i smjer u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do ljeta trebao u javno savjetovanje”, pojasnila je ministrica Brnjac.

Post Hrvatska uvodi ekološku taksu za turiste, plaćat će je i jednodnevni posjetitelji je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas