Hrvatska kreće u eksperimentalni program cjelodnevne osnovne škole

Hrvatska kreće u eksperimentalni četverogodišnji programa cjelodnevne osnovne škole kako bi izjednačila mogućnosti obrazovanja za sve učenike i podigla znanje učenika koje je ispod europskog prosjeka.

Kazao je to hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavljajući u utorak taj projekt na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Projekt je tijekom javne rasprave dobio veliki broj komentara, a predstavljen je pred više od 600 ravnatelja škola kao i brojnim županima i gradonačelnicima, dodao je ministar.

Prema prijedlogu, sve osnovne škole u Hrvatskoj trebaju prijeći na rad u jednoj smjeni, koja bi trajala od osam do 15 ili 15.30 sati. Obavezni dio trajao bi do 14 sati, u okviru kojeg bi se održavala redovna nastava  te dio programa u kojem bi učenici imali potporu za učenje i pisanje zadaća, kao i tri pauze: dvije za jelo i jedna za rekreacijski odmor.

Vrijeme nakon toga bilo bi posvećeno izvannastavnim aktivnostima i ne bi bilo obavezno. Škole su dužne predložiti programe koje bi roditelji i učenici mogli odabrati, kazao je Fuchs i dodao da to mogu biti razne sportske aktivnosti i učenje vještina.

U obaveznom dijelu nastave bio bi povećan opseg programa iz hrvatskog jezika i matematike, likovne i glazbene kulture, tehničke i tjelesne kulture i geografije, te bi bili dodani novi predmeti kao prirodoslovlje, društvo i zajednica, praktične vještine, informatička tehnologija, svijet i ja, te drugi strani jezik.

U reformu će se uložiti oko 1,5 milijardi eura kako bi sve škole dosegle propisane prostorne standarde i sportske dvorane, rečeno je i dodano da je program reforme dobio visoke ocjene Europske komisije koja je odobrila sredstva.

Trenutačno u Hrvatskoj više od 600 osnovnih škola radi u dvije smjene, od kojih oko 400 matičnih osnovnih škola, prenosi Hina

Objava Hrvatska kreće u eksperimentalni program cjelodnevne osnovne škole pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas